Hur ska etablerade medier hantera bloggar som nyhetskällor? Frågan aktualiseras igen i dag när Aftonbladet berättar om att Mona Sahlins dotter fått ett säkert eftertraktat jobb på den svenska ambassaden i Washington.
Bloggen Maktmissbruk är anonym, har funnits sedan i söndags och har publicerat ett enda inlägg, det om Mona Sahlin. Det räcker uppenbarligen som grund både för Aftonbladet att publicera och för Mona Sahlin att börja tala om polisanmälan.
Blogginlägget innehåller egentligen ingenting mer än ett konstaterande att Sahlins dotter jobbar på ambassaden – och en massa insinuationer (Aftonbladets rubrik ”Sahlin fixade ett toppjobb åt dotter” saknar alltså täckning). Samma text i ett anonymt brev till Aftonbladet hade inte räckt som källa, inte heller om någon privatperson sagt samma sak i Ring P1.
Men nu finns det att läsa i en blogg och med Lars Danielssonaffären i färskt minne tutar man och kör på Aftonbladet. Det Finns På Nätet räcker som skäl för publicering.
Och det troliga är att den som ligger bakom bloggen Maktmissbruk, eller åtminstone den som uppmärksammat Aftonbladet om den, vet att det funkar så. Allmänt skvaller och antydningar i ett brev eller telefonsamtal ger inte mycket utdelning. Starta en blogg och påstå samma sak och – voilá – journalister och politiker går i spinn.
Det är mindre än ett år sedan en anställd på socialdemokraternas partikansli skickade ut mängder av anonyma mail till politiska journalister och påstod en massa saker om Fredrik Reinfeldt. Tipsen kollades säkert upp, men ignorerades när de visade sig vara lögner.
Anonyma uppgifter på en blogg hanteras annorlunda, vilket är helt åt skogen.
Bloggar är inte nyhetsbyråer. Bloggar är inte trovärdiga bara för att de finns. Bloggar följer inte heller nödvändigtvis några pressetiska regler eller faktakollar sina uppgifter. De är som de är, bra och dåliga, läsvärda och mindre läsvärda. Att något blir en nyhetsstory bara för att det går att läsa på en blogg är absurt.
Och det är nu jag måste reservera mig. Mona Sahlin kanske har fixat det där jobbet åt dottern. Det kan vara så att vi nu ser början på en politisk skandal. Aftonbladet kan ha flera uppgifter eller vet vem som ligger bakom bloggen och att hon eller han är trovärdig. Men det finns inget som tyder på det.
Det enda vi som läsare ser är lite anonymt skvaller och en tidning som inte riktigt vet hur den ska hantera det.
Förresten: Drottning Silvia väntar barn med Arne Weise. Titta: ni läste det på en blogg. Hur långt räcker det? Till en artikel i Aftonbladet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
du kan nog skippa kanen och kanskena – bladet har förmodligen inte mer på fötterna än så där.
men riksmedias oförmåga att hantera bloggar som nyhetskällor beror antagligen på ovana. anonyma brev vet man av erfarenhet kan vara hur osanna som helst – med bloggar finns ingen liknande rutin. men jag tror faktiskt att det kommer. med tiden.
Det där är intressant...
Har en krönika skriven i krönikeformat lika stor krav på sig på opartiskhet, på sig som en som publiceras i den dagstidning?
Om inte, bör man betraktas som en reporter och ha samma krav och gränsdragning?
Med andra ord, kan man som skrivande människa publicera en krönika man själv står för, fakta, bakgrund osv. men som man av olika anledningar är tveksam att publicera i en tidning?
Om ja, varför?
Om nej, varför?
Sug på den.
En som fortfarande vill ha jobb. =)
Skicka en kommentar