torsdag, augusti 17

Thorbjörn Larsson till DN – nu blir det åka av


Under drygt halva min tid på Aftonbladet hette chefredaktören Thorbjörn Larsson. Det går inte att arbeta i närheten av honom utan att imponeras. Av hans driv. Av hans hantverksskicklighet. Av hans otåliga tålamod – Larsson är ingen vän av långbänkar, men hade ändå tålamodet att kämpa i uppförsbacke på Aftonbladet i många år innan tidningen till sist gick om Expressen. Och inte minst av hans tävlings-, nej, vinnarinstinkt. Thorbjörn Larsson är en vinnarskalle.

Det kändes konstigt när han gick till Bonniers. Det känns konstigt att han nu tar över DN, som hör till det han själv kallat ”högfärdsmedier”. Expressen kallade han ofta ”en annan kvällstidning” eller rätt och slätt ”fienden”.
Men Thorbjörn Larssons lojalitet stod kanske inte till Aftonbladet – utan till uppdraget, kampen, revanschen: vi ska ta de jävlarna!

Nu blir det Dagens Nyheter som får dra nytta av Larssons vinnarskalle. Mycket talar för att det snabbt kommer börja hända saker. Så här säger Thorbjörn Larsson till DN i dag:
”Dagens Nyheter måste vara en "morgondagens nyheter", intresserad av det som händer runt hörnet och kunna överraska”.
Och:
”Vi ska se över redigeringen av tidningen och successivt förnya delar av innehållet”.

Det där med redigeringen känns rätt akut. DN har inte alls klarat övergången till tabloid lika bra som Svenska Dagbladet, som i mina ögon också är en mycket piggare tidning. Här kan Larsson göra stordåd.
Och Svenskans chefredaktör Lena K Samuelssons jobb blev med ens lite svårare.

Slöfockarna på DN:s redaktion har också anledning att vara oroliga. Thorbjörn Larsson är osentimental och kommer att flytta på dem som behöver flyttas på och ta in dem som behöver tas in.

Förresten – nu är det före detta aftonbladare som styr både Svenska Dagbladet, DN, Expressen och Metro. Lite kul.

5 kommentarer:

block sa...

fantastiskt. vi tycker exakt samma sak. ska bli extra spännande att se vad larsson gör åt den frånvarande tabloidanpassningen – kanske i synnerhet textlängder och sidstruktur. jag tror DN blir piggare under larsson. definitivt.

Peter Soilander sa...

Martin, tack för värdefull info. Kortet DN hade på honom såg han stel och arg. Nu ser man glimten i ögat, humöret och visionen. Med tanke på att J. Guillou blev intervjuad av DN-kultur här om dagen, så har DN rejält tvättat bort stämpeln som "högfärdsmedia".

Roligt med förändringar utifrån, men inifrån DN-skrapan gör det säkert svinont.

Lisa sa...

Ja, visst blir det spännande! OK, goa redaktörn (ah, jag gillar att skriva de där orden!)vad sägs om en utmaning. Vad kommer han att göra åt matavdelningen som ju gått i stå en del? Hans fruga har ju valt att helt lyfta bort maten i sitt nya magasin (i alla fall i det enda nummer jag läst). Gissar du rätt bjuder jag på skumpa om ett år.

Ulrika Ingemarsdotter sa...

Inte bara matavdelningen har gått i stå. Vad har hänt med DN på Stans restaurangrecensioner? Är de inte väldigt korta och därför ofullständiga, så är det högst osäkert om bilagan överhuvudtaget orkar förse läsarna med en uppdatering från Stockholms restaurangvärld.

Betydligt bättre är då Svd på fredagarna.

sigge e sa...

Lysande analys av Thorbjörns lojalitet! En sak är säker. DN kommer att ruskas om rejält och dammet kommer att yra. Den här gången har han dock lite fler vinnarskallar ute på marknaden att slåss mot.