söndag, augusti 6

Du sköna digitala medievärld: amerikansk bloggare i fängelse och Reuter ber om ursäkt för fejkad bild från Beirut

Den amerikanske journalisten och bloggaren Josh Wolf har fängslats för att han vägrar lämna ut material till åklagare. Wolfe filmade en demonstration mot ett G8-möte och det är den filmen han vägrar lämna ut med hänvisning till källskyddet.
Läs mer i Svenska Dagbladet och San Fransisco Chronicle och på Josh Wolfs blogg.

Historien påminner oss om att svenska bloggar inte har samma grundlagsskydd som till exempel tidningar har. För att få det måste man registrera sig hos Radio- och TV-verket – till en kostnad av 2 000 kronor. Om detta skrev bland andra bloggaren Jonas Morian i våras.

Det är inte bara lagstiftarna som inte riktigt hängt med i den digitala utvecklingen. I dag blev nyhetsbyrån Reuters bryskt påminda om att bilder går att manipulera digitalt. Byrån har distribuerat en bild av Beiruts förorter efter en israelisk flygattack. Men bilden är manipulerd, fotografen har lagt till extra brandrök och ytterligare några utbombade hus.
Reuters har bett om ursäkt och skickat ut en icke-manipulerad bild, läser jag i Aftonbladet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår inte hur t.ex. Aftonbladet kunde ta med den bilden. Såg jag direkt att den var fejkad, redan innan ursäkten kom.

block sa...

lätt att sätta sig på sina höga hästar, anonym.
i övrigt tycker jag att det är precis lika spännande med den fejkande frilansreportern björn benkow, som sålt låtsasintervjuer med bland andra tom cruise till bland annat aftonbladet. det väcker en del frågor. tyvärr inga svar.