fredag, augusti 4

Pagrotsky, professorn, pressen och jag

Oups. Plötsligt har man blivit debattör i stamcellsfrågan. I går deltog jag i ett presseminarium om stamcellsforskning som forskningsminister Leif Pagrotsky bjudit in till. Syftet var dels att presentera det uppdrag regeringen gett till Vetenskapsrådet att utreda konsekvenserna av EU-beslutet om embryonal stamcellsforskning från förra veckan. Dels att sprida kunskap om stamcellsforskning.
Förutom ministern och yours truly deltog Håkan Billig från Vetenskapsrådet och min nya favoritprofessor, Johan Ericson från Karolinska institutet.

Det var väl inget blockbuster-evenemng direkt, knappt tio journalister fanns på plats. Men det blev ändå ett rätt intressant möte och jag skötte mig hyfsat även om jag kunde varit mer på hugget.

Hela mötet går att se på webben. Det är jag som är den snygga flintskallen i rullstol till höger.

4 kommentarer:

Lisa sa...

Jag tror det är mycket viktigt att vi som är för stamcellsforskning och för fria aborter vågar vara emotionella. Och att vi vågar berätta våra historier. Det är bara där vi kan bemöta, möta och påverka dem som åberopar etiken och visar bilder av foster för kvinnor som vill göra abort.


Läs det här:http://gladwell.com/2006/2006_04_10_a_why.html

Space babe sa...

Jag råkade höra fredagsintervjun på Studio Ett igår måndag(!). Den intervjuate hette Utta Uttinen eller nåt och är stamcellsforskare (samt hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning). Jätteintressant och viktigt ämne, ligger mig nära om hjärtat fr a för att jag har en Parkinson-sjuk mamma.
Därför extra tråkigt att det kändes som att Utta U inte var den bästa personen de kunde ha ställt mot väggen vad gäller den emotionella biten i stamcellsforskningen, hon var helt enkelt inte tillräckligt vältalig.

Det är surt och cyniskt, men världaviktig forskning behöver världabra talespersoner.

Ska iaf läsa på mer om den här debatten.

Space babe sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Space babe sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.