måndag, augusti 7

Lågvattenmärke av Radiosporten

Sportjournalister är ofta formuleringsglada. Men formuleringsglädje och liknelser kräver finess och omdöme. Och där brister det emellanåt.
Så här lät det i en puff från Radiosporten i morse (P1, strax efter åtta), inför sjukampsduellan mellan Carolina Klüft och Eunice Barber:

”Carolina Klüft mot Eunice Barber – den svenska skönheten mot det franska odjuret”

Har det fått hjärnsläpp på radion? Ser eller hör de inte det rasistiska i formuleringen?
Hade de uttryckt sig likadant om Carolina Klüft varit adopterad från Afrika och Barber en vit fransyska?

Jag kanske överreagerar. Det här kanske inte är så viktigt. Och det troliga är väl dessvärre att Eunice Barber själv är så van vid fördomsfulla uttalanden att hon inte orkat bry sig om hon fick höra hur hon beskrivs av Radiosporten.

Men jag bryr mig. Och jag tycker att det är lågt. Dessutom gubbsjukt. Skäms och skärpning.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, det här var lågt. Fruktansvärt lågt och okunnigt.

Anonym sa...

Det är någonting med friidrotten, man känner det hela tiden mellan raderna eller så är man bara överkänslig.

Anonym sa...

Vidrigt, håller med. Apropå fördomar kan jag inte låta bli att undra över Expressens märkliga bildsättning av artikeln om en våldtagen kvinna. Gärningsmannen hade tagit sig in genom en öppen altandörr. I o f s inget konstigt att man väljer att skriva om det. Men den arrangerade bilden visar en naken ung tjej som ligger i sin säng med softad ljussättning och ser ut att drömma våta drömmar. Jag undrar verkligen varför. Ska vi identifiera oss med gärningsmannen och tycka att hon ser frestande ut? Är det en ny tillämpning av filmens subjektiva kamera? Eller vad?
(Bilden finns bara i papperstidningen, så det är ingen idé att länka.)

Anonym sa...

Var finns det rasistiska? Att man uttrycker sig mindre smickrande om någon är inte att vara rasist då devalverar man rasism till nästan ingenting och det är mycket allvarligare än så.

Redaktörn sa...

Jag tror fler än jag känner de rasistiska vibbarna i uttalandet. Det gör inte den som fällde det till rasist. Jag kan också kläcka ur mig fördomsfulla saker när jag inte tänker på vad jag säger.
Men detta var inget förfluget ord i direktsändning, utan en inspelad jingel. Det tycker jag är dåligt, även om det kanske inte är livsviktigt.

Anonym sa...

"jag kanske överreagerar."
Svar: ja.