måndag, april 10

America, America


Det amerikanska samhället och livet i USA tas ofta upp som exempel och argument i svensk inrikespolitisk debatt. Inte minst från vänsterhåll brukar man ofta anklaga motståndarna för att vilja införa ett ”amerikanskt system” och varna för att ”snart är det som i USA”.
Borgerliga politiker å sin sida tendrar att romantisera och brukar framhålla USA som ett land där liberalism och entreprenöranda skapat välstånd.

Men hur mycket skiljer sig våra samhällssystem åt egentligen? Inte så mycket som vår bild av USA får oss att tro, skrev doktoranden och vd:n för tankesmedjan Captus Nima Sanandaji i en intressant artikel i Aftonbladet i går och pekade bland annat på att inte mer än tio procent av de amerikanska sjukhusen drivs i vinstsyfte.

Nima Sanandaji tycker att media och politiker i Sverige är fixerade vid en felaktig bild av USA:
”Politiken i Sverige skulle må bättre av en nyanserad och mer verklighetsförankrad bild av USA. Då skulle den politiska dialogen istället kunna fokusera på debatten kring Sveriges och Europas framtid”.

Han kanske har rätt. Jag vet inte.
Jag gillar mycket i och från USA. Musiken, litteraturen. Den del av den amerikanska mentaliteten (om man kan tala om en sådan) som är det öppna, välkomnande, nyfikna, strävande och uppskattande. Jag gillar de delar av Den amerikanska drömmen som faktiskt funkar.

Men vad än Nima Sanandaji säger om våra respektive samhällssystem tror jag att det finns mycket större skillnader mellan våra sätt att tänka och se på samhället än vi kanske föreställer oss till vardags.

Göran Rosenberg gjorde några lysande reportage i TV4 inför presidentvalet 2004 där han bland annat tog upp religionens och moralens betydelse i den amerikanska politiken. Och då pratar vi inte bara om att George W Bush har vunnit väljare genom att flirta med den kristna högern.
Nej, Rosenberg berättade om ett land där många människor på ett fundamentalt och allvarligt sätt ser valet mellan två presidentkandidater som ett val mellan Ont och Gott – i närmast biblisk bemärkelse.
En stor del av amerikanerna har en traditionell tro på en skapande gud och menar på allvar att de första kolonisatörerna hade ett gudomligt uppdrag.
Någonstans här kan man nog hitta förklaringen till det helt sjuka och för oss så gott som obegripliga faktum att en västerländsk demokrati tillämpar dödsstraff.

Att synen på staten, the Governmant, skiljer sig från den europeiska visar sig också i inställningen till välgörenhet (i USA förvisso också en skattefråga), vapenlagstiftningen och i åtminstone viss utsträckning synen på socialbidrag. I Rosenbergs reportage framgår att det inte minst bland fattiga vita är vanligt att man nekar att ta emot bidrag trots att man har rätt till det.

I USA är grundlagen, the Constitution, ett levande begrepp. Häromdagen hörde jag på radio en fjortonårig dotter till illegala mexikanska immigranter citera den. Jag tycker det finns anledning för oss i Sverige att vara avundsjuka där – inte på den amerikanska konstittutionen i sig, utan att folk faktiskt tycks känna till vad som står i den.

Visst är vi enormt påverkade av USA. Men det finns skillnader som går mycket djupt också. Och det är väl inte så konstigt. Amerikanerna bor ju på andra sidan planeten.

Förresten har Göran Rosenberg skrivit en läsvärd bok om USA i ett idéhistoriskt perspektiv: ”Friare kan ingen vara: den amerikanska idén från revolution till Reagan - och lite till”. Läs den.

För er som orkat läsa ända hit kommer här Redaktörns osorterade lista över tio bra grejer i, med och från USA:

- Gram Parsons duetter med Emmylou Harris
- Grand Canyon
- Carl Hiaasens deckare
- Den så gott som totala bristen på missunsamhet
- Fender Telecaster
- Kustvägen mellan Los Angeles och San Fransisco
- Johnny Cash
- Nästan alla är vänliga
- Alla stilbildande tuffa och grävande journalister. Woodward, Bernstein, Hersh, Wallace… och så berättare som Tom Wolfe och Hunter S Thompson.
- Citizen Kane

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska vi inte vara avundsjuka på den amerikanska konstitutionen? Den platsar utan tvekan på listan över "saker som är bra med USA". Till skillnad från snart sagt alla andra grundlagar har den stått sig sedan 1700-talet och det kan det ju finnas anledningar till: Den amerikanska konstitutionen är kort, lättfattlig och behandlar bara det mest grundläggande om hur federationen ska fungera. Det är precis så en konstitution ska vara. Det skulle vara synnerligen trevligt om vi kunde ha något en lika tydligt och enkel konstitution i Sverige. För att inte tala om att den tragiska s.k. konstitutionen för EU skulle må bra av att skrotas till förmån för något inspirerat av dem amerikanska konstitutionen.

Redaktörn sa...

Magnus,
du har säkert rätt. Men jag kan för lite om innehållet i den amerikanska konstitutionen för att kunna uttala mig, och vara avundsjuk på, den.
Det jag hoppas framgår av mitt inlägg är att jag gillar och är avundsjuk på amerikanernas relation till sin grundlag. Den (relationen) skulle jag vilja importera direkt.

Innehållet i den amerikanska konstitutionen kan vara värt att kika på den dag vi avskaffar monarkin och ändå måste skriva om vår svenska grundlag.