onsdag, april 12

Därför gillar jag Ring P1


Ring P1 är säkert ett av Sveriges Radios mest utskällda program. Många tycker att det är meningslöst och ibland provocerande att folk släpps ut i etern och får säga vadfan som helst. En del av dem som ringer tycker å andra sidan att de blir censurerade eller avbrutna och att det var mycket bättre när Klarspråk fanns, då fick de tala till punkt. Och slapp Täppas Fogelberg, som tycks vara den av programledarna som folk retar upp sig på mest.

Jag gillar Ring P1 och jag lyssnar så gott som varje morgon. Det är ett vidöppet fönster mot Sverige och här hörs röster och åsikter som annars inte kommer fram. P1 är ju ett av många medier som svämmar över av politisk korrekthet, bulletinjournalistik och storstadsrapportering.

Jag är övertygad om att det finns massor av människor som inte känner igen sig i den bild av världen som P1 (och många andra) målar upp. En del av dem bor säkert i Ryd, som jag skrev om i går. Jag är också övertygad om att många människor känner att det finns saker man "inte får prata om i Sverige”. Flyktingpolitik och elallergi, till exempel. Ibland ringer de P1, som blir ett bevis på motsatsen: man får visst tala om sådant, och det finns någon som lyssnar.

Ring P1 är också en arena för debatter som inte förs någon annanstans. De poppar upp och kan handla om blinkers, lönearbetets meningslöshet, dialekter i tv eller annat som engagerar människor, men inte alltid de vi vanligen hör mala i medierna.

Och ibland bjuder programmet på underbara tidsbilder. Häromveckan ringde en äldre dam som var mycket stolt mormorsmor till ett litet barn med två mammor, ett ”regnbågsbarn”. I några sekunder var etern alldeles varm av hennes kärlek.

Programmets svagheter är främst två. Det händer att programledaren slutar lyssna och blir arrogant – detta gäller i synnerhet Täppas Fogelberg som samtidigt gör programmen det svänger mest om. Men de som ringt och släppts igenom slussen förtjänar att mötas av en programledare som är beredd att diskutera ämnet. Annars är det meningslöst att släppa igenom de samtalen.

Det andra problemet är kronikerna, de som dyker upp i programmet jämt och ständigt, ofta i samma ämne. De kan vara underhållande i små doser, men det blir tröttsamt när samma vegan, Israelvän eller bara allmän rättshaverist dyker upp gång på gång.

Men i stort: ett bra öra mot asfalten. Lyssna själv.Häromveckan dök bloggen Ring P1:ismer upp på nätet. Här finns en del citat ur programmet som är mer av knäppskallekaraktär. Men också en intressant text om de radionämndsanmälningar Ring P1 dragit på sig.

Inga kommentarer: