fredag, maj 19

Nytt bloggrykte om Danielsson


En sådan soppa. Metajournalistiken och metapolitiken firar nya triumfer hela tiden. Danielssonhistorien har nu tre intressanta spår man bör hålla isär. Här och var finns starka intressen för att blanda ihop dem.
Så här ser jag på det:

s vs fp

Nej, Lars Danielsson avgick inte i dag klockan 10.30, som jag skrev i onsdags. Han tar en 14-veckors time out klockan 18 istället.
Marita Ulvskog & Co har spelat sina kort briljant de senaste dygnen, lyckats flytta fokus och etablera historien om en folkpartistyrd förtalskampanj.

Borgaralliansens jättekonferens på Hotell Rival i dag tycks ha blivit en rätt avslagen tillställning. Några budskap eller utspel (om de hade några) lär de i alla fall inte få ut i media. I dag vill alla prata om Danielsson bloggar och se Lars Leijonborg besvärat skruva på sig.
It’s a dirty game. 1-0 till Ulvskog.


Bloggarna, medierna och politikerna

Hela historien visar hur yrvakna och tafatta de stora medierna och det politiska etablissemanget står inför bloggar och Internet.
I dag kan vilken grönsakshandlare, taliban, frimärkssamlare eller folkpartist som helst publicera sig på nätet och nå hundratals miljoner läsare över hela världen. Det är en fantastisk demokratisk utveckling som bidrar till spridning av idéer, erfarenheter och åsikter på ett sätt världen tidigare aldrig skådat.

Men att någon publicerar sig på nätet gör inte henne eller honom till publicist i traditionell bemärkelse. Det är orimligt att kräva eller förvänta sig att de miljoner människor som skriver på egna hemsidor och bloggar ska följa och leva upp till de etiska regler och kvalitetskrav som ställs på journalister, redaktioner och medieföretag (däremot gäller naturligtvis vanlig lagstiftning om förtal, hets mot folkgrupp osv, men det är en annan sak).

Av samma skäl kan inte redaktionerna förhålla sig till bloggar och Internet som till en nyhetsbyrå eller andra källor man normalt kan citera. Därför känns Expressens ”granskning” av ”bloggkampanjen” så patetisk, särskilt i ljuset av att bloggryktena legat till grund för flera artiklar i tidningen. Och därför blir socialdemokraternas - i detta kortsiktiga sammanhang visserligen smarta – agerande lätt löjligt:
”… helt plötsligt kritiserar socialdemokraternas partisekretare Marita Ulvskog det som sagts av en 19-årig politiker i Västergötland”, säger Alexander Mason på medieanalysföretaget Observer till Aftonbladet.


Sakfrågan

Lars Danielsson har fortfarande inte på ett trovärdigt sätt redogjort för vad han gjorde under annandag jul 2004. Om detta skriver bland andra Aftonbladets Lena Mellin, Svenska Dagbladets Göran Eriksson och DN:s Henrik Brors i dag.

Nytt rykte

Från och med nu finns ett nytt bloggrykte om vad Lars Danielsson gjorde på annandagen: Han var här. Hos mig. Har jag hört.

5 kommentarer:

Vinlusen sa...

Du hittar på. Han = http://www.larsdanielsson.dk/ var ju hemma hos mig. Vi spelade Rappakalja och åt renbog med, viltsås, pepparrot- och palsternacksgratäng. Det blev kanske några glas Château de Seguin för mycket. Jag kommer till exempel fortfarande inte ihåg vem som vann. Och vilka som ringde och undrade var karln höll hus. Skulle vara han som bestämmer då. Och den där skäggsnubben som nästan heter likadant.

Source sa...

Jag som trodde att han var hemma hos GP och AS på Harpsund på juldagskvällen tillsammans med HE. Hade jag varit GP hade jag hellre skjutit LD än sagt sanningen. Vi får se vad som händer efter semestern.

Magnus sa...

Innan man jublar över att "äntligen har bloggarna blivit en del av nyhetslandskapet" så bör man notera hur kluvet båda tabloiderna, och de flesta tidningar efter dem, beter sig. T o m Expressen köper i stort sett utan vidare Eduards och Danielssons dementier: nej, nej, det har inte varit något samröre utöver jobbet (vad hade´Helen Eduards annars kunnat svara? Är det nån som tror att hon i detta uppskruvade läge skulle medgett några amorösa omständighteter? Att säga ens "ja, vi sågs på annandagens förmiddag, men efter lunch gick Lars till Rosenbad" hade varit lika med karriärmässigt självmord). Därmed så blir Ingerö och Nylander utan vidare utnämnda till "förtalande skvallerbyttor" samtidigt som tidningarna givetvis inte låtsas om att de själva var lika medskapande - och frotsätter den egna kampanjen mot Danielsson. En kampanj som i och med hans time-out har förlorat det mesta av sitt momentum,, sen kan Lena Mellin och Liza Marklund skramla med grytlocken hur mycket som helst.

Anonym sa...

Vem ställer ut odds på att Danielsson satte på eduards på annandagen? Jag vill satsa 25.000kr. Voidoid

Lars D sa...

They're coming to take me away, ha-haa...