lördag, maj 13

Deniability och medborgarjournalistiken


Lars Danielsson känner sig nog rätt ensam på jobbet. Pressen från media är enorm och hans närmaste chef, statsminister Göran Persson, gör nu sitt bästa för att fjärma sig från honom.
Om skiten träffar fläkten gäller det för Persson att inget fastnar på honom. För Persson gäller det att hålla sig oinformerad, att skaffa sig deniability.

I alla sina kommentarer hänvisar Göran Persson till andra människor, människor han ”förutsätter gör sitt jobb” (mitt fria citat).
Läser man TT:s intervju från i går med statsministern blir detta nästan komiskt. Här är några GP-citat, kursiveringarna är mina:

”Jag tror att vi har gjort en prövning av de där frågorna och kommit fram till att det inte är möjligt för oss att lämna ut dessa så kallade loggar”

De som har gjort bedömningen har kommit fram till det”

”…han måste ju själv klara ut sina förhållanden och jag har ingen som helst anledning att ifrågasätta hans trovärdighet. Han har väl nu också fört samtal med JO, så jag hoppas att klarlägganden skapas”

”det har han sagt och jag har ingen anledning att misstro honom”

”Så tror jag han har lagt upp det men även det är väl något JO sysslar med

Hela artikeln hittar du här, ur gårdagens Aftonbladet.

Annars maler det ju på för den arme Lars Danielsson, Aftonbladet leder drevet. Det ser inte ljust för Danielsson, konstaterar både bladets Lena Mellin och Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson.
Den senare påpekar att luften – eller snarare Internet – surrar av rykten om var Danielsson befann sig på annandagen 2004.

De ryktena handlar om en kvinna, och de är rimligen obekräftade – annars hade vi fått läsa dem i någon stor tidning.
Men bloggar och andra sajter på nätet fungerar inte som traditionella redaktioner. För någon vecka sedan skrev jag om bloggen Kinky Afros lilla DN-scoop som ett exempel på en utveckling vi bara sett början av.
Blir det en bloggare som fäller Lars Danielsson?

6 kommentarer:

Johan Miderberg sa...

Det roliga eller tragiska är att det mest lysande exemplet på när man lyckats med detta är kring den tortyr USA beordrar och använder i Abu ghraib och på Guantanamo. Man läcker lite bilder och sedan ställer man en soldat till rätta. Framför TV-kameror ser vi Lynndie England fällas och föras bort med handklovar. Som om HON skrivit de lagar som tillåter tortyr. Som om HON passerat de lagförslag i kongressen som innebär att man nu mer systematiskt kan använda tortyr. Som om HON utbildat amerikanska soldater i den grundutbildnings-standard-tortyr som man nu ser bilderna på. DÄR snackar vi om en lyckad kedja av deniability. När det är presidenten som är ytterst ansvarig för allt detta.

Lidbom sa...

Jag ser inte hur en bloggare ska kunna fälla Danielsson. Han har ju erkänt: att han inte var där, att han VAR där, att han ringde och att han INTE ringde.

Om han vill avgå eller inte verkar inte vara en fråga om vad han gjort eller inte. Min gissning är att han får kicken när alliansen skaffar sig media-momentum. Ett utmärkt tillfälle att vända blickarna till sig!

Men om du kan ge ett tips om hur han ska fällas så emottager jag det tacksamt.

Redaktörn sa...

Mitt grundtips kvarstår: Danielsson ”avgår på egen begäran”, Göran Persson beklagar och hänvisar till trycket från media mot Danielsson och hans närstående.

När det gäller val av tidpunkt är det mycket möjligt att du, Lidbom, får rätt.

Redaktörn sa...

Lidbom,

på fredag ska tydligen alliansen lansera ett valmanifest i Stockholm (läste jag hos Vigg).
Ett lysande tillfälle för GP att kalla till presskonferens och dumpa Danielsson, eller vad säger du?

Magnus sa...

Spartips häromåret i radion, inringt av en lyssnare:
"Gör som jag - dumpa flickvännen före jul."

Tips till GP:

"Spara politiskt kapital - dumpa Danielsson före 6 juni."

Lidbom sa...

Ett ypperligt tillfälle! Om manifestet är intressant, dvs. Man vill ju inte slösa denna värdefulla spelpjäs på nån tom soppa.

Och som spelpjäs betraktad blir ju Danielsson allt mer värd ju värre han gör.