söndag, juli 2

Redaktörn – ende journalisten på fastlandet?

Hoho! Är det någon där? Eller har alla dragit till Visby? Det kommer nog att kännas så den här veckan, om man med ”alla” menar media, politiker, lobbyister och amatör- och proffstyckare av alla slag. Almedalen kommer att lägga sig som en våt filt över nyhetsrapporteringen, framför allt i SVT, P1 och de stora morgontidningarna.

”Intresset för politikerveckan i Almedalen, som drar i gång på söndag, är större än någonsin”, skriver DN i en puff på webben. Det stämmer säkert – om man frågar de ovan nämnda grupperna. I onsdags listade Dagens Media alla journalister som har ackreditering i Almedalen. Då var de 379 stycken, säkert är ännu fler på plats. Alla organisationer med självaktning är där, programpunkterna är flera hundra till antalet. Så visst är det stort.
Men tillåt mig tvivla på att allmänheten – väljarna! – är särskilt engagerade av jippot, mitt i semestern och med 25-30 grader varmt under den molnfria himlen.

Almedalen innebär säkert ett trevligt och för många fruktbart minglande. Politiker, journalister och lobbyister behöver inte röra sig många meter för att träffa varandra. Lättjobbat, kort sagt.
Men Almedalsveckan kan ha blivit för stor och riskerar att implodera, skriver DN:s Henrik Brors:
”…även om det är flera hundra journalister på plats som har behov att fylla tevesändningar och tidningssidor under sommarstiltjen kommer huvuddelen av arrangemangen inte att nå ut någonstans utanför konferenslokalen.”

Själv tänker jag hålla koll på spektakel via nätet. Massor av bloggare är på plats, vi får väl se vad de kan tillföra. Jonas Morians och Magnus Ljungkvists Almedalsbloggen har troligen det mest ambitiösa upplägget, men blir det inte roligare än så här kommer i alla fall jag att lämna den därhän.
Piggaste blogginlägget hittills hittar du annars på Bloggbloggen. Som vanligt med en lysande illustration.

Det är sent söndag kväll och jag kan inte hitta något Almedalenmaterial på Aftonbladet.se. Expressen har däremot fått upp sin Almedalssajt.

Håhåjaja. Jag försöker förgäves inta en cool och avmätt attityd till det hela – men visst ska det bli en spännande vecka för oss som pundar på journalistik, medier, pr och politisk spinning.

Politikens innehåll? Skämtar ni?
SVT:s Mats Knutson levererade kvällens klokaste kommentar när han konstaterade att det viktigaste för politikerna den här veckan är inte vad de säger. Det viktigaste är att de inte gör bort sig.
This is show business. Anything you say might be used against you.

1 kommentar:

x sa...

almedalen är ett mediejippo med noll allmänintresse. eller så är klockan bara fyra på morgonen.