tisdag, juli 11

Det är sådana som han som ger idioterna dåligt rykte


Jag har inget emot sprillans nya Porschar, och absolut inte röda 911 Carrera-cabbar. Och jag missunnar inte heller medelålders män ekonomisk framgång som ger dem möjlighet att köpa en sådan bil – och ändå ha pengar över till en snajdig kostym. Men ibland undrar man.

I dag när vi höll på att parkera utanför Fredells svängde en röd Porsche in i en av handikapprutorna. Ur bilen hoppade en kostymklädd man med friska ben och framgång i blick. En yuppie, hade vi sagt på 80-talet, för övrigt det decennium då porschemannen var young och inte en medelålders urban professional (det borde väl förkortas mupp?).

Det fanns hur många lediga platser som helst, men denne man valde den som låg allra närmast entrén. En handikapplats.
Nu gjorde det mig inte så mycket, det fanns flera andra tomma handikapprutor så jag kunde få en p-plats nära entrén och rulla in.
Men det fascinerar mig hur någon med attributen Porsche och dyr kostym kan vara så totalt ovetande eller likgiltig inför de signaler han sänder när man som den självklaraste sak i världen parkerar i en ruta reserverad för handikappade. Tycker han att han är cool? Osårbar i sin upphöjdhet? Eller är han bara dum i huvet?

Jag övervägde att – av en ren olyckshändelse, naturligtvis – råka repa Porschen med min rullstol. En olycka händer ju så lätt. Men jag avstod. Den här gången.

7 kommentarer:

Ulrika Ingemarsdotter sa...

Inte bara porscheägare ägnar sig åt det tilltag du beskriver. Tycker jag ofta ser - till synes - helt friska människor hoppa ur sin bil parkerad på handikappruta.

Jag tror att de bara - oavsett bilmärke - är dumma i huvet.

Redaktörn sa...

Men kör man till exempel Porsche är ju risken stor att man redan från början tillskrivs en del inte särskilt smickrande egenskaper. Att då i fullt dagsljus ändå bete sig som en gris är väl extra hårresande?

Stilfull bil kräver stilfullt uppträdande. Jag körde Jaguar i flera år, då fick man se till att sköta sig.

Robsten sa...

Men varför sade du inte till ägaren av Porschen? Detta är en handikapplats, för handikapopade, gäller inte mentalt handikappade. Jag säger alltid till folk vid sådana tillfällen, hamnar ofta i bråk, börjar bli jävligt trött på den svenska modellen att aldrig våga säga till när man ser saker helt åt helvete, ryt till!

Redaktörn sa...

Robsten,
det hade jag gjort, om jag bara hunnit ur bilen innan porschemannen försvunnit in i varuhuset.

block sa...

andreas ekström skrev rätt nyligen på sin blogg om att han stannat vid ett vägarbete och sagt "det är ett bra jobb ni gör här". reaktionen? ett rätt hånfullt skratt.

det tycks liksom inte spela någon roll om man säger saker för att vara rättfärdig eller snäll, man får mest skit tillbaka. det är väl ruskigt svenskt att inte våga då. men det händer ändå. att man inte vågar.

Robsten sa...

Beröm skall alltid vara trovärdig. Nog lite svårt för Ekström och bedöma vägarbetet när man som hastigast kör förbi, gubbarna tänkte - vad fan vet han om det. Jag berömmer bara när det är befogat (ibland berömmer jag barn obefogat, när jag får en teckning som inte är bra har jag oerhört svårt att påtala att den "suger")Jag har alltid fått positiva reaktioner när jag hållit mig till denna princip.

Ulrika Ingemarsdotter sa...

Redaktörn,

"Men kör man till exempel Porsche är ju risken stor att man redan från början tillskrivs en del inte särskilt smickrande egenskaper."

Jo, fast det ligger ju mer hos betraktaren än hos bilinnehavaren.

"Att då i fullt dagsljus ändå bete sig som en gris är väl extra hårresande?"

Nja, där håller jag inte med. Bil som bil. En präktig Volvo med en medelsvensson som utan att rodna dumpar sin bil på handikappplats tycker jag är lika illa.

Fast jag förstår förstås vad du menar.