torsdag, juli 13

Lauls lekstuga på Aftonbladet


Aftonbladets sportreporter Robert Laul spred medvetet falska rykten till tipsare under fotbolls-VM. Rykten som blev nyheter i TV4 och Expressen, skriver Resumé.
Laul skriver i sin foybollsblogg:

”Dagen efter kunde jag inte låta bli att testa igen. Jag släppte ut ett rykte bland de dubbeljobbande tipsarna att Zlatan eventuellt var i Turin och undersökte sin ljumske.Det var mitt helt egna påhitt (att Zlatan skulle lämna truppen under VM finns naturligtvis inte på kartan om han inte är helt obrukbar för lång tid framåt).På söndagskvällen hade min bluff nått TV4 som basunerade ut uppgifterna – utan att kolla med landslagsledningen. Expressen hängde på på nätet.Landslaget var upprörda över osanningarna, jag skrev en artikel om det och Aftonbladet kunde ha "TV4 i bråk med landslaget" på löpet. Ett löp som tydligen sålde bra, också.Att det skulle ta den utvecklingen hade jag dock ingen aning om när jag började spela ut pjäserna.”

Robert är uppenbart road. Det är man inte på TV4, som kanske borde se över sin källkontroll.
Men läs den här meningen igen:

”Landslaget var upprörda över osanningarna, jag skrev en artikel om det och Aftonbladet kunde ha "TV4 i bråk med landslaget" på löpet.”

Aftonbladet har alltså en medarbetare som fabricerar uppgifter som andra medier publicerar – och gör sedan själv en story på bråket som uppstår efter publiceringen av hans egna lögner. Och han är dessutom stolt över det.

Berättade Robert Laul för sina chefer att hans artikel om TV4:s bråk med landslaget byggde på en lögn han själv spridit? Jag vet inte vilket svar på den frågan som är värst.

Rött kort, säger jag.

5 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Jag läste också detta, och reagerade precis som du.

Extra mystiskt blir det när han faktiskt låter äkta stolt. Eller skojar han? (Och i så fall har både du och jag klivit i galen tunna.)

block sa...

Han skojar säkert inte.
Och vad man ska tycka är ju tveeggat. Samtidigt som det låter helt vrickat finns det ju faktiskt en journalistisk poäng med hela historien, ett branschscoop – TV4 kollar inte sina källor. En nationell gratiskanal går ut med vad fan som helst.
Att Laul går ut med hela storyn på sin blogg talar faktiskt för honom, tycker jag.
Fast tveeggat var som sagt ordet.

Magnus sa...

Men det är ju lysande med en journalist som skapar sina egna nyheter. Är det inte precis vad varje tidning som måste leva på lösnummer vill ha? (annat exempel: Natalia Kazmierskas sätt att provocera fram fajter med diverse personer)

Anonym sa...

Resumé är inte direkt snabba. 6 juli publicerade Laul sitt blogginlägg och det har sedan dess diskuterats flitigt på diverse sportforum. En vecka senare vaknar Resumé. Men det kanske är så det funkar?

Filip Lam sa...

hahaha jag kom ihåg den artikeln. Kaxigt av Laul att göra narr av tv4.