måndag, juli 10

Folkpartiet på fisketur igen


I våras sände SVT dokumentären Snällfällan om folkpartiet. Den beskrev partiets strategiska omprofilering kort inför valet 2002, när förslaget om språktest för invandrare gjorde succé bland väljarna.
Nu dammar Leijonborg, Björklund & Co av den främlingsfientliga retoriken, konstaterar Mustafa Can i dagens DN.
Än en gång fiskar folkpartiet i grumliga vatten. Det nappade bra förra gången.

Artikeln är sorglig att läsa för en vilsen socialliberal som yours truly.

7 kommentarer:

Vigg sa...

vänta bara ryktet säger, och nu talar vi om Almedalsryktet, att det kommer mer av samma sort inom en inte allt för snar framtid.

Som vilsen socialliberal skulle jag rekommendera läsning av Isobels ledare i Expressen igår... jag har läst och tagit intryck.

Höres
Vigg

Redaktörn sa...

När jag gjorde DN:s valtest sade resultatet att jag är centerpartist. Känns mycket konstigt.
Men Isobels ledare är tänkvärd och bra.

Carl-Anders sa...

Har själv alltid sett mig som liberal och har alltid röstat på folkpartiet, emellanåt mest av ideologiska skäl.

Men precis som Mustafa skriver så känns de alltmer falska. Det kvittar hur desperat situationen är, säljer man ut sin ideologi för att fiska röster så har man tappat sin identitet (och min röst) och är därmed inget annat än ett gäng unkna populister!

Har aldrig tänkt på C ens som ett alternativ, det har mer lutat åt M. Isobels ledare gjorde mig dock uppmärksam på vad jag faktiskt tycker om Maud, hon känns äkta på något vis, förtroendeingivande!

Magnus sa...

Språktest i sig (som krav för medboragarskap eller annat) har jag svårt att bli upprörd över, så länge det hålls på ett rimligt plan (Aftonbladet körde en hgemsnickrad variant på några fp-are med ord som kontrasignatär och lustrum, mne då har man missat hela poängen). Man måste faktiskt kunna ställa vanliga frågor till läraren, elreparatören, bussföraren eller den som sitter för ditt parti i kommunen och vara säker på att samtalet funkar båda vägarna, även på telefon. Jag bor själv i en stad där bussförare på några år har blivit ett sådant lågstatusyrke att det bara är förstqa generationens uinvandrare som kör, alla snackar med häftig brytng, men det är an baggis. Vad som är illa är att det inte fungerar att säga "plingsystemet är trasigt och ni missar hållplatserna" eller "Har du en karta över busstorget - jag ska byta till 124:an" (alltså en av regionbussarna, och du vet inte exakt var den stannar, den blit kanske i en halv minut när den kommer och du har inte en kvart på dig att vandra runt med din tunga väska och titta, du vill veta exakt, tills ni kommer fram). Det går inte att ställa sådana frågor och veta att det gått fram, du får kanske bara en axelryckning till svar, och ringer man företaget som kör, eller kommunen, så får man också bara en axelryckning och några fraser till svar. Vi lever inte i ett samhälle där det räcker att kunna bocka till prylar vid löpande bandet och i övrigt kvittar om du kan språket.

Så språkförslaget och en del annat är inget problem, många reaktioner på det har varit över hövan panik-PK, däremot verkar det som att folkpartiet i tysthet är med och accepterar att vi får en svart- och gästarbetarklass som hålls utanför det riktiga samhället. Det är inte okej - inte heller är lönedumpning okej - och bland annat därför skulle jag inte rösta på (fp), men det har inget att göra med diskussionen om språkfrågor. De har man kunnat blåsas upp till ett spöke i opinionen därför att vi allmänt är skygga för at tala om språk som en viktig kunskap. Aalla köper att du kan vara ett geni på att joxa med trasan eller ah en bra spångröst, men det är tabu i Sverige att tala om språklig kompetens.

Redaktörn sa...

Magnus,

jag är den förste att skriva under på att språket är det viktigaste verktyg vi har för att ta oss fram i samhället och livet. Jag tror också att undervisningen i svenska över huvud taget – i vanliga grund- och gymnasieskolor och för invandrare – är underprioriterad. Och jag tycker att det är ett högst rimligt krav att busschaufförer talar tillräckligt bra svenska för att kunna ge den service du talar om. I sådana sammanhang kan språktester vara utmärkt.

Jag är också skeptisk till att till exempel skolan ska omhulda den så kallade miljonsvenskan och jämställa den med ”korrekt” svenska.

Däremot är jag inte säker på att ett språktest som grund för medborgarskap är en särskilt bra idé – och visst har förslaget fått löjligt stora proportioner.

Det jag vänder mig emot och tycker är läskigt är att fp spelar på reaktionära och främlingsfientliga känslor bland väljarna.

Magnus sa...

Att folkpartiet kommer med en del förslag som har en underton av "vi-och-dom" håller jag med om, man vill på en gång frmatså som det mesta marknadsliberala partiet och som de som "står upp för frihet" (en frihet som i bland betyder att familjen köper sig fri från problem och samvetsfrågor). En del av detta fält är nog gemnesamt för både moderaterna och fp, och det är ju också Maruricio Rojas som stått för det mesta av partiets makeover i de här frågorna; han drev tidigare samm saker inom moderaterna.

Jag tycker ändå att det finns en poäng med att krääva vissa språkkunskaper för att få medborgarskap, men frågan är ju på vilken nivå man lägger det. Att tentera en ghanesisk familj på lagtexter eller mnågra sidor Harry Martinson eller Heidenstam är inte vettigt, dessutom är det ingen poäng med att ha det här kravet för personer under 18 år, men man behöver kunna språket för att kunna göra ett vettigt val av politiska ståndpunkter, för att kunna informera sig.
Kanske är det själva synen på att bli medborhgare det handlar om. I Svcerige har inställningen sen hundra år varit att om du lever och bor i Sverige så ska du, normalt, bli svensk medborgare. Så ses det inte i t ex USA, där är det vanligt at folk behåller sina utländska medborgarskap och att bli "U.S. citizen" är ingen liten struntsak eller formalitet. Utan att idolisera USA tror jag att man borde uppgradera medborgarskapet, göra det till mer av ett personligt och demokratiskt ansvar. det skulle nog både svensk politik och Europafrågorna vinna på.

Robsten sa...

Men herregud! Fiskar man i grumliga vatten för att man kräver rudimentära språkkunskaper i det lands språk som man helt frivilligt vill bli medborgare i? De flesta västländer har någon form av språktest för medborgarskap, fiskar alla de nationerna i grumliga vatten? Minsta krav på invandrare så fiskas det i grumliga vatten tydligen, det är nästan rasistiskt, vi sätter ju krav på etniska svenskar. Att sätta den totala kravlösheten som norm, enbart för att framhäva sin egen fördomsfrihet och förmenta humanism, DET är att fiska i grumliga vatten.