söndag, juli 30

Inte så kanon, Cecilia


I gårdagens SvD försökte fp:s Cecilia Wikström förklara vad hon menar när hon vill skapa en litteraturkanon, en lista över god svensk litteratur som skolbarn och andra bör läsa (här är hennes tidigare artikel i Sydsvenskan).

Hon skjuter bredvid målet när hon bemöter kritiken (läst t ex Stefan Jonssons artikel i DN). Jag tror många delar hennes åsikter om vikten av god svenskundervisning i skolorna och alla barns rätt att få ta del av det svenska litteraturarvet.

Det är inte det. Det är själva listan som är problemet. Lärare som får utbildning, tid, resurser och arbetsro klarar säkert att välja böcker för barnen att läsa. Saknas sådan instruktion i läroplanen borde en generell formulering om ”svensk litteratur från olika epoker” eller liknande räcka.

Wikström jämför med geografiundervisningen och menar att en litteraturkanon inte är konstigare än att svenska elever lär sig svensk geografi innan de lär sig amerikansk. Men mig veterligen har hon ännu inte föreslagit någon geografikanon över exakt vilka vattendrag man ska känna till. Ångermanälven? Fyrisån? Dalslands kanal?

Och ska vi ha en litteraturkanon ska vi banne mig ha en för svensk rockmusik också. Vilka svenska rockplattor bör alla barn hört innan de slutar grundskolan? Kom gärna med förslag.

5 kommentarer:

Henrik sa...

Det största preoblemet som jag ser det är ju att för varje svensk platta/bok finns det ju alltid nån utländsk som är mycket bättre.

Dessutom är ju hela ideen med ett gäng besserwissrar i statens tjänst som fastslår vad som är god kultur både löjeväckande och lite obehaglig.

Redaktörn sa...

Inte så lite obehagligt heller. Min idé om en rockmusikkanon är inte helt seriös, det hoppas jag framgår.

Karin Berndtsson Engström sa...

Folkpartiet vill ta bort bibliotekslagen som garanterar att alla kommuner har minst ett bibliotek. Informationsfriheten ska alltså ersättas av en statlig lista!

Redaktörn sa...

Karin,
man tager sig för pannan. fp framstår bara som stolligare och stolligare.

Anonym sa...

Är det bara jag som tnker på Broder Jakob varje gång någon säger "kanon" betonat på första stavelsen?

Som vanligt är (fp) det värsta besserwisserpartiet av dem alla. Men vad kan man vänta sig av ett "liberaaaalt" parti springet ur nykterhetsrörelsen?

9 gånger av 10 som en folkpartist uttalar sig blir jag sugen att rösta på (s), för att inte via min sedvanliga röst på (m) ge idioterna en lift till makten de inte förtjänar.

Det stora bryderiet är hur man ska rösta för att få till stånd ett maktskifte som inte inbegriper (fp) och (kd) - någon som har en idé?