fredag, november 25

VM i brösttoner


Lyssnade som vanligt på P1 (mina etermedievanor är mycket politiskt korrekta) i morse och hörde Expressens PM Nilsson i en drabbning med journalisten Dan Josefsson. Bakgrunden är att PMN skrivit ett blogginlägg som i stort sett går ut på att han är en stressad småbanspappa med långa arbetsdagar och svårigheter att få dygnet att räcka till. Åsså avrundar han med att han har full förståelse för dem som köper till exempel städning svart: ”Jag är snart en av dem och jag kommer inte skämmas ett ögonblick”.

Detta har fått en av landets mest pretentiösa journalister, Dan Josefsson att gå i spinn. I gårdagens Aftonbladet går han och Tomas Lappalainen till attack. De tar till storsläggan och gör sitt bästa för att avrätta både PMN, Expressen och liberalismen (nästan).
Tonläget är löjligt och i sin iver att raljera om välavlönade mediemakthavare går de bort sig alldeles.
Men faktum är att de hjälper PMN att visa att han har rätt. En gigantisk marknad av svarta tjänster har vuxit fram eftersom det a) finns ett behov av själva tjänsterna men b) inte en chans för vanligt folk att betala dem vitt.
Naturligtvis har DJ rätt när han påpekar det orimliga i att oförsäkrade svartstäderskor ska balansera på stegar och riskera benbrott och inte få någon pension. Det är ju därför den svarta sektorn måste göras vit. Genom förändringar i beskattningen av arbete, till exempel.
Men DJ & Co stoppar huvudet i sanden.

DJ är ju inte ensam på de höga hästarna. Han har ju en bakgrund på tidningen ETC – vars utgivare Johan Ehrenberg gjort sig känd för en del kreativa konkurser i tidningens barndom. Det här med att göra rätt för sig är inte alltid så lätt.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Jag håller med PM i hans åsikter, beskattningen på hushållsnära tjänster bör omarbetas snarast. Men jag tycker inte att man som politisk redaktör bör medddela att man tänker begå ett lagbrott utan att skämmas.
Att följa lagen eller inte är tyvärr inte en smaksak. Min färghandlare här i närheten är ett rövhål som lurade på mig fel färg. Inte fasen går jag och snattar i hans butik för det.

Och just PM kan näppeligen hänvisa till höga kostnader. Han har hög lön för sitt jobb och har råd att betala en städerska. Han kan säkerligen förhandla sig till det som löneförmån.

Värre är situationen för de lågavlönade, ensamstående mammor jag känner som håller på att duka under. De kommer inte ha råd med städhjälp ens om de subventioneras.

Redaktörn sa...

Det är klart att man i princip ska följa lagarna (och här skulle man kunna ha ett filosofiskt resonemang om när det är okej att bryta mot lagen. Apartheidlagar till exempel. Men det blir lite väl stora ord i det här sammanhanget). Men ett problem med den svarta sektorn är ju att den är så accepterad. Var tredje svensk köper svarta tjänster. Jag gör det ibland. Kanske du också.
Att en skattelättnad för hushållsnära tjänster inte nämnvärt underlättar livet för alla lågavlönade ensamstående mammor är klart. Men flera än i dag skulle ha råd att betala för till exempel städning vitt.