lördag, november 26

Maja, Tove och Angela


Kan inte heller låta bli att ge ännu ett litet exempel på hur det kan låta när fina journalister tycker till om köpta, kommersiella diton. Maja Aase, chef för Kulturnytt i P1 och tillträdande chefredaktör för tidningen Journalisten, recenserade nya magasinet Tove (en lite bonnigare variant av Amelia). MA suckade över att allt var precis som man kunde förvänta sig och att Tove bara är ännu en klon blad tidningar som vänder sig till kvinnor.
Och så kanske det är. Jag har inte läst Tove, så jag kan inte uttala mig. Det är mycket möjligt att den är trist och kass.
Maja Aase efterlyste ett magasin som satte Angela Merkel på omslaget och presenterade henne i ett stort reportage. Det kan man ju önska sig.
Min gissning är att den tidningen skulle sälja i kanske 5 000 exemplar i det lilla landet Sverige. Om man skickar med en fotfil på köpet.
Då får Maja & Co den tidning de vill ha. Och någon annan betala räkningen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu måste jag säga nåt om Maja Aase anonymt, men fan vad hon är jobbig att jobba för.

Redaktörn sa...

Ajdå. Det har jag svårt att ha någon uppfattning om. Känner henne inte, vare sig privat eller professionellt.
Jag kan bara konstatera att hon som chef på Kulturnytt och snart Journalisten inte verkar under samma ekonomiska villkor som många andra journalister.

Andreas sa...

Vänta bara, tidningen med upplaga på 5.000 och Merkel på omslaget kommer snart. Fokus var namnet.

Kritan sa...

Men det är väl för i helvete inte bara en hård ekonomisk verklighet som "tvingar" journalister på t ex Expressen att skriva skit? De vill ju det. Led de av detta skulle de kunna få jobb på vilken hemtjänst som helst, inbillar jag mig.

Att uppskattningsvis bara 5000 personer i vårt land skulle köpa en tidning med Angela Merkel, förbundskansler för Europas viktigaste land - efter USA - på framsidan, samtidigt som 50000 svenskar köper en tidning med nån såpa-sopa på omslaget är ju ett gigantiskt fattigdomsbevis för alla som vill berätta om något.

Lisa sa...

Söte rektor, vad naiv du är. I hemtjänsten får man ingen bild-byline och knappast kändispartyinbjudningar. Unga begåvningar går sällan från rumptorkande till att bli erbjudna en egen talkshow.

Det tråkiga är att samtidigt som kvällstidningar protesterar mot ökade våkdtäkter bidrar de till sexualiseringen av samhället genom att placera obegåvade Tuttfior på löpsedlarna.

Det finns bra och vettiga inslag i kvällstidningarna också. Men framgång har kommit att mätas enkom i upplagesiffror.

livia sa...

Så miserabelt,alltså att A. Merkel, inte skulle intressera någron.
Det gör hon säkert inte heller så länge som tidningarna gör allt för att få oss att tänka på strunt.
l.