fredag, november 11

Layout med läsarförakt

Jag ska sluta tjata om förstasidor och redigering. Snart. Men gårdagens DN var ännu ett exempel på hur en högfärdig tidning skiter i om folk läser det som står i den. Det räcker om det är rätt folk.
I går (torsdag) rullade DN igång en reportageserie av Maciej Zaremba som handlar om arbetskraftmigration, det svenska facket och skräcken för lömska utlänningar (särskilt balter och polacker) som kommer och stjäl svenska jobb. Reportaget är utmärkt, tankeväckande på många sätt. Läs det här. Det borde många göra. Men många kommer att missa Zarembas reportage, trots att DN vikt större delen av torsdagens förstasida åt det (jag har tyvärr ingen bild av tidningen att lägga ut). För hur många hänger med i rubrikformuleringen med för DN krigsstora bokstäver:

Ett spöke går
runt Europa.
Den polske
rörmokarns
spöke.

Klart som korvspad, eller hur? Inte blir man mycket klokare av puffen nedanför heller. Jag vill påminna om att vi inte talar om någon liten smal kulturtidskrift här, utan om landets största morgontidning med pretentioner att vända sig till många människor. De läsare som ändå hittar reportaget i kulturdelen får inte heller där någon vidare hjälp av redigeringen. Ett stort textsjok och en bild på en röd vimpel. Häpp – där försvann ytterligare några tiotusental potentiella läsare. Vad säger Zaremba själv om att någon prettoredaktör sabbar hans viktiga reportage? Eller räcker det för DN att De Invigda läser det? Bara en tidning som tar betalt i förskott kan hålla på så här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fortsätt tjata om förstasidor, jag tycker det är jättespännande. Tänker aldrig på dem själv, men är fascinerad när nån annan analyserar.

Redaktörn sa...

Det är ju rätt nördigt att skriva om sånt – men, vad fan, det är ju därför man har en blogg. Redigering och layout är kul och helt avgörande för om och hur en tidning läses och uppfattas. Mer kommer.

Space babe sa...

Tack!

Det var jag som skrev ovanstående, men det strulade när jag skulle spara.