lördag, juni 10

Internet skapar nya klyftor och ny journalistik

Snart är det väl bara jag och en handfull till som fortfarande använder Kazaa. Jag kan alltså inte påstå att jag är särskilt up to date när det gäller fildelning, torrents och vad det nu heter.
Hursomhelst är det kul att se Thomas Bodström, Johan Pehrson och andra politiker vrida sig som maskar på metkrokar inför frågorna om den kriminaliserade fildelningen.

Kanske är det så enkelt som Rickard Falkvinge, piratpartiets ledare, säger till Svenska Dagbladet i dag:
”Det finns en klyfta i samhället mellan de som förstår internet och de som inte gör det.”

Vi kan i alla fall konstatera att etablissemanget än en gång (ni minns väl bloggdebatten, även om det gått några veckor?) står handfallet och kanske inte riktigt vet om det är en ny fluga, ungdomskultur eller världsordning det handlar om.

I utkanten av fildelningsdebatten hittar jag (via Isobel, tack för det) en åtminstone för Sverige ny typ av publicistik. Internetveteranen Oscar Swartz har grävt fram en intressant story om hur åklagaren bakom Pirate Bay-tillslaget förra veckan troligen själv brutit mot lagen och om hur tillslaget hänger ihop med ett serverbeslag tidigare i våras.
Det är en indignerad och bra artikel. Men det jag tycker är intressantast med den är Oscar Swartz uppmaning till oss som läser den på hans blogg att via sms sponsra hans granskning.

Det är ett sätt att finansiera journalistik som kan komma att bli vanligare. För några veckor sedan skrev DN om hur flera amerikanska frilansjournalister samlat in pengar direkt från läsarna för att finansiera reportage. Resultatet blir en direkt journalistik, utan redaktörsfilter.


Till sist: The Pirate Bay har fått dubbelt så många besökare efter polisrazzian.
Med fiender som Thomas Bodström behöver de inga vänner.

Inga kommentarer: