fredag, juni 30

Abstrakt?


Det är så många som kommenterat och diskuterat bloggaren och Veckorevykrönikören Karolina Lassbos snurriga uttalanden om nationalsocialism att jag tänkte avhålla mig från att lägga mig i. Läs till exempel Isobel om ni vill ha en bild av vad det handlar om.

Men följande citat ur Resumés intervju med Lassbo är så hårresande (förutsatt att det är korrekt återgivet) att jag inte kan låta bli att återge det. Karolina Lassbo:

"Nationalsocialismen är egentligen ett abstrakt begrepp som inte har någon preciserad innebörd. Men den förknippas såklart med en viss sorts ideologi. Egentligen kan man inte säga att det finns någon positiv nationalsocialism."

”Abstrakt begrepp”? In i skamvrån, Karolina. Vad gjorde du på historielektionerna? Dags att – faktiskt – be om ursäkt, köpa en historiebok och läsa på.

Annars har diskussionen om Karolina Lassbo de senaste dagarna en del tråkiga undertoner av bimbo-bashing. Inte alla gillar kombinationen blondin/populär bloggare/jurist/tidningskrönikör. Trist.

6 kommentarer:

Gunilla sa...

Hej Redaktörn,

På pricken som vanligt, vad gäller både hårresande snurrighet och tråkiga undertoner i debatten! (Även om jag inte håller med Karolina Lassbo om att bloggvärlden har valt att misstolka henne; såväl Isobel, Silverfisken och Goesta gav henne tid och utrymme att förklara sig – vilket hon ju gjorde, men.... Resumé-kommentatorerna, dock, de har inte många hästar hemma, tyvärr.)

Tänkte bara skriva att jag först nu såg din kommentar på mitt blogginlägg (http://gunillasdagbok.blogspot.com/2006/06/lassbo-247.html). Av oklar anledning vill mitt skrälle till blogg inte skicka mig något mail när någon för ovanlighetens skull skrivit någon kommentar, trots att den är inställd så.

/Gunilla

penelope sa...

vad är det för skamligt med benämningen, namnet 'nationalsocialism'? en nationell socialism, patriotiskt betonad socialism, en socialism för nationen ... eller något ditåt vidare möjligt att tolka som ord. är det socialismen eller nationalismen eller... det skamliga enligt mig är tillämpningen, de som valt att namnge sina handlingar med hänvisning till benämningen. nationalsocialism är ett namn (inte konkret eller abstrakt, utan möjligen bägge), de som valt att argumentera för sina handlingar i namnet av nationalsocialism, dem ursäktar jag inte, aldrig, lika lite som inkvisitionen inkvisitionen (NE: en speciellt upprättad kyrklig domstol, som alltsedan 1200-talets början med ensamrätt hade uppdraget att tillrättaföra alla dem som otvetydigt handlade och trodde i strid med kyrkans lära) eller stalinismen men ordet nationalsocialism är det mer eller mindre 'ont' i sig än kommunism, fascism, socialism, socialdemokratism, liberalism, konservatism, friedmanism, oligarkism, demokratism, despotism, kolonialism... m fl begrepp vars innebörd får ett värde i sin tid relaterat till handlingar som utförs i dess namn?
vad är det för sakligt fel i citatet av lassbo?

Dennis sa...

Men det stämmer ju. Idéer och begrepp så som nationalsocialism, eller vilken ism som helst, kan inte ha någon bestämd betydelse i den meningen att alla andra betydelser är uteslutna. Så det är inte så konstigt att kalla nationalsocialism för ett abstrakt begrepp. Men av det följer det inte att man bör sitta och fundera ut andra betydelser, "positiv nationalisocialism" är ett uruselt och korkat påhitt just för att nationalsocialism inte är förknippat med något positivt.

Redaktörn sa...

Mitt i prick, Dennis.
Det är klart att man kan dissekera ord och hävda att ingenting betyder någonting. Och då kan man kanske hävda att nationalsocialism är abstrakt. Men då gör man sig dummare än man förhoppningsvis är.
I den verkliga världen har ord som nationalsocialism, kommunism, rasism, diktatur sin solklara betydelse. Sedan kan superteoretiker och språkpoliser säga vad de vill.

Läs gärna mer i Goestas inlägg på Det ljuva livet: http://detljuvalivet.blogspot.com/2006/06/men-vi-har-inte-karolina-lassbo-som.html

Tonårsmorsa sa...

Instämmer helt med din blogg! Inte kul med att det ska "Bimboförklaras". Men vore jag Lassbo skulle jag be om ursäkt och gå vidare. Det blossas ju upp ännu mer när det kommer nya korkade uttalanden, för det är ju vad de är; korkade alltså! OM det nu inte är så att hon faktiskt TYCKER det hon anklagas för, vilket jag hoppas inte är fallet!

Anonym sa...

Speciellt kan Lassbos försvar för det kontroversiella polisforumet läsas i nedanstående länk, där man trycker på "show original post" för att läsa gästkrönikan, som Lassbo nu tagit bort och de nedanstående kommentarerna:

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=15613870&postID=112903720253960288