torsdag, november 16

Världen är på väg åt rätt håll, säger professor Rosling


Tro det eller ej. Världen blir en allt bättre plats att leva på. I alla fall om man ska tro Hans Rosling professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Jag har tidigare hört honom i radio, men i morse fick jag möjlighet att lyssna på honom live när han deltog i ett seminarium om ryggmärgsskador.
Hans Rosling är en lysande talare, kvick och otroligt inspirerande. Massor av ens fördomar kommer på skam när han presenterar sin bild av världen i dag, byggd på fakta om sådant som medellivslängd, köpkraft, familjestorlek och barnadödlighet. I princip samma föredrag han höll i morse finns att se på webben, här. Och Hans Roslings grafiska beskrivning av utvecklingen i världen, i tydliga och kraftfulla diagram och figurer, hittar ni här, fritt att använda.

Seminariet i dag arrangerades av Spinalis och Rehab Station Stockholm. En annan av talarna var Colleen O’Connell, rehabiliteringsläkare från Kanada som berättade om sina rätt ruggiga erfarenheter från bland annat Haiti och Moambique.

1 kommentar:

gina sa...

Ja, Rosling är jättebra. Hade tillfälle att lyssna på honom för några månader sen och stornjöt (och blev ordentligt uppdaterad om väldsläget!).
Hans rörliga grafik är fantastisk. Kommer speciellt ihåg de afrikanska länderna som stampar på samma fläck (eller t.o.m. backar) när världen i övrigt rör sig framåt och uppåt under decenniernas gång! Det var beklämmande att se. Så hade det INTE behövt bli!