lördag, november 11

Per Gudmundson är inte Peter Jidhe. Tack och lov.

SvD:s Martin Jönsson har som vanligt ögonen med sig. På sin blogg noterar han att brittiska Channel 4 News startat en redaktionsblogg för att öka allmänhetens insyn i det redaktionella arbetet. En sådan blogg har den amerikanska tidningen Spokesman-Review i Spokane sedan i fjol.
Det är en intressant utveckling och man undrar ju vilken svensk redaktion som först vågar låta läsarna/tittarna/lyssnarna ta del av interna möten och diskussioner. Det kan nog dröja. Journalister gillar att märkvärdigfiera sitt arbete och blir ogärna ifrågasatta av folk utanför det egna skrået.

Martin Jönsson noterar också att Svt:s inställning till medarbetare som bloggar tycks ha svängt. Redaktionen bakom nya talkshowen Hos Jidhe bloggar gemensamt om ditt och datt, rimligen med sina chefers välsignelse.
Jönsson drar en parallell till historien om Per Gudmundson, som fick stänga sin blogg hösten 2004 eftersom hans chefer på Svt inte ansåg att bloggandet var förenligt med hans jobb som redaktör på Svt24.
Det vore i och för sig konstigt om inte Svt:s syn på exempelvis bloggar förändrats sedan 2004. Två år är en lång tid i internetvärlden, landskapet förändras snabbt.

Men jag tycker ändå att liknelsen haltar lite. Gudmundson uttryckte tydliga politiska åsikter på sin blogg – vilket kan vara svårt att kombinera med ett professionellt uppdrag att medverka i en kritisk och opartisk granskning av politik och samhälle. Bloggen du just nu läser hade inte sett likadan ut, eller kanske inte existerat alls, om jag fortfarande varit nyhetschef på Aftonbladet.
Ibland får man helt enkelt välja vad eller vem man ska representera.

För oss som gillar Per Gudmundson och hans blogg har utvecklingen nu tagit den lyckliga vändningen att han lämnat Svt och börjat blogga igen. Dessutom har Svenska Dagbladets ledarsida värvat honom som kolumnist.
Men satt jag som chef någonstans och övervägde att anställa honom som nyhetsredaktör eller -reporter skulle jag villkora det med att han lade ner sina politiska skriverier, på bloggen och på andra håll, om de inte vore en del av den tänkta anställningen.

Inga kommentarer: