lördag, september 2

Småljummen radiodebatt om funktionshinder

Åkte till Kulturhuset och lyssnade på valdebatten om funktionshinder som arrangerades och direktsändes av P1. Alla riksdagspartierna var representerade i panelen, bland annat fanns Kristina Axén-Olin från moderaterna och socialminister Berit Andnor på plats.

Det blev en rätt ljum tillställning, alla partier tycks rörande ense om att det är synd om funktionshindrade och att det mesta borde vara bättre.
Några intressanta idéer snappade jag upp i alla fall. Moderaterna vill ta bort arbetsgivaravgiften för den som anställer en funktionshindrad, centern vill göra Samhall till en sorts bemanningsbolag och alla utom sossarna vill lyfta hela ansvaret för LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) från kommunerna till staten. I dag står kommunerna för kostnaden för personlig assistans upp till 20 timmar per vecka, staten står för timme 21 och uppåt.

Tja, inte vet jag om jag eller radiolyssnarna blev så mycket klokare. Massor borde göras i samhället för att inkludera funktionshindrade. En del kan göras av politiker, men långt ifrån allt. Det handlar om djupt rotade attityder och föreställningar om människovärde, friskt och sjukt, arbetsförmåga, rättigheter och skyldigheter – attityder som finns hos alla (även funktionshindrade) och som kommer att ta lång tid att förändra.

Men visst, en temavecka i radio och även en halvtrist politikerdebatt är små steg i rätt riktning.

Nu ska jag laga mat.

Inga kommentarer: