måndag, september 25

Varför kan inte läkare jobba skift som vanligt folk?

Förra söndagen åkte jag till akuten på Södersjukhuset eftersom jag fått ett epilepsianfall. Där konstaterades att jag hade en infektion och läkaren skrev ut antibiotika.
Några dagar senare ringde han och berättade att provresultaten visade att jag skulle ha en annan typ av antibiotika. Inget konstigt med det, och doktorn lovade att ringa in ett nytt recept till apoteket.
Det gjorde han inte.

I morse, en halv vecka, ringde han och bad om ursäkt. Han hade missat att ringa in receptet eftersom han varit helt slut efter ett långt jourpass på akuten.
Man får ju hoppas att hans sömnbrist inte orsakade några allvarligare misstag än ett missat recept.

Detta får mig än en gång att undra hur det kommer sig att läkare, till skillnad från till exempel sjuksköterskor, inte jobbar schemalagt med dag- kvälls- och nattskift i de verksamheter där så vore lämpligt. Eller egentligen undrar jag inte alls. Den enda rimliga förklaringen är att läkarna själva inte är intresserade av att ändra på ett förhållande som ger dem jourersättning och kompledighet i massor.

Nej, med utsövda läkare som jobbar skift kommer färre misstag begås. Och som patient kommer du inte behöva oroa dig för att kirurgen som just ska sätta skalpellen i dig redan har jobbat i 30 timmar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Självklart kan vi läkare jobba skift, men då krävs ju enorma löneförhöjningar. Jag skulle inte gå kvällar och nätter för den ersättning jag har idag. Dessutom behöver man nyanställa, och de läkarna finns inte.
Man hoppas ju dock att den nya arbetstidslagen som införts gör att klinikerna skärper sig, man får inte gå på 30-timmars pass längre. Tack och lov! Själv har jag jobbat 24 h som längst och då tänker man inte klart på slutet...
MVH Karin

Carl R sa...

Man ska i möjligaste mån undvika att sätta yrkesgrupper i skiftarbete. Det är inte sunt. Läkare har dessutom redan ett psykiskt påfrestande arbete så de ska inte tvingas arbeta dessa tider, i synnerhet inte för att otacksamma patienter som du tycker det. Det är bara att inse att du förtjänar att vänta när du inte dör av det. Du borde skämmas över att du inte väntade ut natten och gick til vårdcentralen. Du inser väl vilken kostnad du sätter på staten när du gör så? Hade överhuvudtaget kollationera dina problem innan du rusade in på akuten?

Ta ansvar i framtiden.