tisdag, september 26

Fridolin till TV4 - varför inte?


Miljöpartiets riksdagsledamot Gustav Fridolin lämnar politiken och blir reporter på TV4:s Kalla Fakta. Nyheten väckte de reflexmässiga reaktioner man kunde vänta sig: Hu, en politiker nästlar sig in i journalisternas heliga värld. Hur ska tittarna kunna lita på att GF inte smyger in miljöpartipropaganda i sina reportage? P1 Morgons intervju med Fridolin i morse gick i de väntade spåren, men han svarade klokt och koncist och konstaterade att politisk journalistik inte är det han är mest lämpad för.

Förutsägbara är också läsarkommentarerna på Resumé.se, där den låga nivån faktiskt inte förvånar längre.
För vad är det som är så principiellt hemskt med att en riksdagsman får jobb som journalist? Till skillnad från så gott som alla sina nya kollegor är ju Gustav Fridolin helt öppen med sin politiska och ideologiska bakgrund. Svenska redaktioner kryllar av före detta ungdomspolitiker, aktivister av olika slag och folk med ett för publiken okänt förflutet som skulle kunna användas för att ifrågasätta deras trovärdighet och integritet.
Skulle Gustav Fridolins trovärdighet per definition minska för att tittarna känner till var han står politiskt? Snarare tvärtom.

Journalistik och politik delar problemet att genomströmningen av människor är för låg och rekryteringsbasen både densamma och för liten. Vi har också det gemensamt att folks förtroende för oss är lågt.
Istället för att bete sig skenheligt, skitnödigt och protektionistiskt borde alla journalister applådera Gustav Fridolins karriärbyte.
Svenska Dagbladets Martin Jönsson är ett nyktert undantag bland de som kommenterat saken i dag.

En helt annan fråga är om Fridolin är en bra journalist. Där är det upp till bevis som gäller. En sak är säker: han kommer att ha mångas ögon på sig.

4 kommentarer:

block sa...

En sak är i alla fall säker: Gustav Fridolin är en hyvens person med rättspatos och en verklighetsförankrad samhällsbild. Men som sagt, om han är en bra journalist återstår att se.

Kritan sa...

Vill bara passa på att tacka för de typ senaste tjugo inläggen som, som vanligt varit mycket bra, men som jag varit för slö för att kommentera. Du vet hur det är! Tack överhuvudtaget, förresten!

Passar oxå på att tipsa om några skivor att damma av - helt säker på att du har dem:

Train acomin - S Earle
The Convincer - N Lowe
Essence - Lucinda W

Johannes sa...

Jag håller med Block här ovan. Tycker Fridolin ger ett gediget och hängivet intryck, så nog kan han bli en bra grävare. Dessutom har han, eller borde ha i alla fall, bra koll på hur saker och ting fungerar i samhället.

Mvh

deep|ed sa...

Problemet är väl att det just är det som kommer att ligga honom i fatet - att han är så pass öppen med var han står som han är. Därmed kan han aldrig vifta med journalistikens objektivitetsfana vilket får ett koppel pseudoobjektiva journalister att sätta i halsen. Och tyvärr kommer säkert en hel del tittare att reagera på det.