fredag, september 8

Svensson, Svensson part II: Källskydd, tjena

Journalistsveriges längsta näsa hittar vi just nu på Expressens avstängde reporter Niklas Svensson. I onsdags blev det känt att han suttit på ett historiskt politiskt scoop – vetskapen om att folkpartisten Per Jodenius begått dataintrång på socialdemokraternas intranät - utan att göra något av det i den egna tidningen. Istället loggade Niklas Svensson (som fått koderna av Jodenius) själv in sig hos socialdemokraterna några gånger och gjorde sig då eventuellt skyldig till brott.
Svensson informerade inte heller sina chefer om att han kommit över de hemliga koderna.

Detta förklarar han i den egna tidningen med att han ville skydda sin källa. Det låter ädelt, men är rent snurrigt som skäl att inte berätta för sin redaktionsledning att man kommit över sensationell information. Självklart kan – och ska! – en reporter i det läget informera sina närmaste chefer om vad han eller hon fått veta, och lika själklart inte berätta från vem informationen kommer.

På Aftonbladet hjälper man föga överraskande gärna till att dra ner brallorna på Niklas Svensson. Bladet berättar att det var Svensson som ursprungligen planterade romansryktet om Lars Danielsson och Helene Eduards hos folkpartisten Jodenius, som i sin tur uppmanade bloggande partivänner att sprida det vidare. Simsalabim fanns ett rykte på nätet Niklas Svensson kunde hänvisa till när han skrev sina ”avslöjande” artiklar i Expressen i våras.
Det är rundgångsjornalistik på högsta, eller snarare lägsta nivå.

Till sist noterar jag att källskydd inte är något levande begrepp i bloggvärlden. Folkpartisten Johanna Nylander var en av de bloggare som spred ryktet om Eduards och Danielsson. Hon avslöjar glatt sin källa i torsdagens Aftonbladet:

”Jag hade Per Jodenius som källa faktiskt. Jag visste att han och Niklas Svensson kände varandra och hade jättebra kontakt”.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har skandalen nått BBC Worlds öron, såg just Göran på TV och en upphetdsad reporter: "A junior liberal hacked the network of the ruling Social Democrats!"

Johanna Nylander sa...

Jag bekräftade uppgiften som aftonbladet konfronterade mig med, eftersom att jag visste att Jodenius själv gått ut med det. Att jag sedan även hade andra källor till inlägget, och att jag inte bara får bloggtips från Per, är något som aftonbladet inte valde att skriva.

C sa...

Bra skrivet, hela grejen gör att man skäms över att vara journalist...

Alexandra sa...

Surt sa räven...