torsdag, september 7

Svensson, Svensson


Det är inte bara politiken som befolkas av lallare. En och annan har blivit journalist också. I går stängdes Expressens politiske reporter Niklas Svensson av från sitt arbete. Han har också tagit sig in på socialdemokraternas interna datanätverk, sannolikt efter att ha fått inloggningsuppgifter från folkpartisten Per Jodenius.

Mycket talar för att även Niklas Svensson har begått brott när han olovligen loggat in sig hos sossarna. I och med det har Expressen ännu ett problem med sina arbetsmetoder, vilket SvD:s Martin Jönsson skriver om här.

Niklas Svensson är mannen som varit med om att skapa den direktsända bloggen och har tidigare gjort sig ett namn som Robinsonkännare. Han har säkert dragit fram en eller annan nyhet under sin karriär – men han missade årets scoop trots att han fick det serverat redan för flera månader sedan. Svensson fick de hemliga inloggningskoderna från folkpartisten, men valde att själv använda dem – utan att informera sin redaktionsledning – istället för att avslöja historien om fp:s politiska spioneri. Ett närmast osannolikt journalistiskt dubbelfel.

4 kommentarer:

Henrik sa...

En annan journalist som hamnar litet för nära sina politska polare är Dilsa Dmirbag-Sten, som närmast verkar gått in för att bli Ayaan Hirsi Alis svenska PR-agent: i ett antal hårt vinklalde artiklar på Expressen kultur har hon följt med på flygresan från ett ovilligt Holland till USA, berättat om hur det hölls avskedsfest för Ayaan i det nederländska parlamentet (vem var arrangör? Demirbag får det att låta som om en allians tvärs över alla partier ställde upp och beklagade att några hårda byråkrater, anförda av immigrationsministern Rita Verdonk, nu skickade ut Hirsi Ali, men även svenska partier eller andra rörelser kan hyra riksdagshuset för en dag).

Att Hirsi Ali själv var synnerligen aktiv i den antimuslimska opinion som till slut blev hennes eget fall förtiger givetvis Demirbag.

Redaktörn sa...

Hrm. Parallellen är väl inte helt klockren, va?

block sa...

för övrigt måste jag bara säga att mitt förtroende för niklas svensson var helt kört i botten redan innan han debuterade som politisk reporter. mest efter en dokumentär där han framstod – helt på egen hand – som ett oförställt arsle, bara på jakt efter bylines. att han struntade i inloggningsstoryn i mars är just därför, som du så korrekt påpekar, helt obegripligt. och det är väl det mest överraskande i den här historien.

Kritan sa...

Vill bara påpeka att det fantastiska, lyckligen avsomnade, Stickspåret ägnade sig åt Niklas Svensson-bonka redan i maj. Vilket såväl Redaktörn som Niklas Svensson själv fö kommenterade...

http://komtillstick.blogspot.com/2006/05/vilken-stjrna.html

"Den som kastar första stenen skall ha creden" som det står i skriften.