lördag, mars 25

Redaktörn gnäller på DN igen

I dag listar Vassa Eggen Sveriges tråkigaste kultursidor. Inte oväntat tronar DN (Ministeriet För Nyhetsförmedling) på förstaplatsen. Jag kan inte säga så mycket om det, eftersom jag är en billig och grund typ som mycket sällan läser kultursidor. Om det är mig eller kultursidorna det är fel på lämnar jag åt andra att bedöma.
Men eftersom jag är en petig tidningsmakarnörd kan jag inte låta bli att gnälla över det dåliga hantverket på DN:s kulturredaktion. Senast det fick mig att gå i spinn var i höstas då DN totalt redigerade bort Maciej Zarembas prisvinnande reportageserie om arbetskraftsinvandring.

Varning: nu blir det kritik på detaljnivå.
I går publicerade DN en intervju med en av TV-Sveriges just nu roligaste människor: Christine Meltzer (Hey Baberiba).
En habil text. Men varför får vi inte veta hur gammal hon är? Var hon bor? Om hon har någon familj?

Både min magkänsla och min erfarenhet säger mig att läsarna vill veta det. En pytteliten faktaruta med uppgifter om ålder osv säger mycket och kan skapa identifikation (”ah, bor hon i Stureby, där har jag varit, jag vet hur det ser ut där”) och ge läsaren en vidare bild av den intervjuade.
Jag som bloggar åtminstone halvanonymt kan avslöja att jag är 38 år, gift och bor i en villa i Nacka. Säkert var det några av er som tyckte det var intressant. Och jag är inte ens TV-kändis.

Min magkänsla och mina fördomar om DN säger mig att kulturredaktionen tycker att det är skvallrigt och irrelevant att ägna två rader åt något som läsarna garanterat kan relatera till.

3 kommentarer:

Gunilla sa...

Det kan vara så att intervjupersonen inte ville skylta med ålder, hemort och familjeförhållanden, så är det ibland... Fullt förståeligt.
/Gunilla

Kritan sa...

Är det inte lite skönt att slippa detta mellan varven? Jag tycker det är befriande att läsa om i första hand det folk gör.

/Gnällig adjunkt

Redaktörn sa...

Gunilla,

Visst händer det att intervjupersonen inte vill att ålder osv publiceras. Min erfarenhet är ändå att de allra flesta tycker att det är okej om man lirkar lite och argumenterar ungefär som jag gjort i mitt inlägg.
Dessvärre är min erfarenhet också att en vanligare orsak till att sådana fakta saknas i en artikel är att reportern tyckte det var pinsamt att ställa frågorna. Det duger inte.

Kritan,

Jag tycker helt enkelt att du har fel. I alla fall när det som här handlar om ett personporträtt. En liten faktaruta med ålder osv blir också ytterligare ett blickfång på tidningssidan och ännu en ingång för läsaren.