fredag, mars 17

Vi flamsar vidare


I morgon är det Carolafestivalen. Vad ska man tycka om denna kvinna och allt väsen som uppstår runt henne?
Nu har det varit mycket ”Carola flydde undan reportrarnas frågor” och ”Carolas manager stoppade intervju” och så vidare och så vidare.
Här kommer det ni alla väntat på. Facit.

Redaktörns frågor och svar om Carola. Högt och lågt.

1. Får inte en artist tycka vad hon vill om till exempel homosexualitet?


Klart hon får. Men om man som i Carolas fall är en (extremt) offentlig person och luftar sina åsikter öppet får man också ta ansvar för vad man säger, dvs ta en diskussion om den uppstår. Om man som Carola så tydligt tagit på sig rollen som from och bibeltrogen kan man inte kliva i och ur den rollen som det passar en. Inte utan rabalder, vill säga.

2. Men är det intressant vad hon tycker om homosexualitet?

Självklart. Av ovanstående skäl. Hon är ju, ve och fasa, en förebild för inte minst en massa småtjejer. Hade jag en tolvårig dotter som hade Carola som idol skulle jag ha ett allvarligt samtal med henne.

3. Så då är det bra att journalisterna frågar henne om detta?

Problemet är att det frågas för lite. Det daltas med Carola, en känd person som ventilerat åsikter hon delar med nazister och andra mörkermän. Men det är en fråga som blir för stor för media. Lite lagom homofobskandaler inför Melodifestivalen räcker. I morgon, efter festivalen, är det glömt igen.

4. Ska media acceptera att managers och andra avbryter intervjuer när frågorna inte passar?

Vad ska journalisterna göra åt det? Det finns ju ingen lag som säger att folk måste svara på medias frågor, även om en och annan slö reporter skulle vilja det.
Artister och media är ju medverkande i samma spel inför ett evenemang som Melodifestivalen. Jag tror att vi närmar oss den brittiska situationen, där nöjes- och idrottsstjärnor ”ägs” (det vill säga får betalt i någon form) av enskilda medier. Kanske kommer Carola bara prata med Aftonbladet och Zlatan ha en deal med Rix FM.
Detta förekommer ju redan, det mest kända och öppna exemplet är väl Christer Petterssons relation med TV3.
En trist utveckling? Kanske det. Men den borde öppna för en parallell, tuffare och, tror jag, roligare nöjesjournalistik vid sidan av flams som sanktionerats av artister och skivbolag. Kartlägg Carola. Intervjua alla som någonsin känt henne. Smyg efter henne när hon går till kyrkan. Ansträng er.

5. Är Carola ond?

Troligen. Och helt säkert småkorkad.

Inga kommentarer: