tisdag, oktober 3

P1 Mode – så ska det låta


I skuggan av debatten om Sveriges Radios – och framför allt några enstaka programs – framtid smög P1 ut en riktig liten pärla måndag förmiddag: P1 Mode.
Så ska public service låta 2006. Här har vi en redaktion som vågar ta sitt ämne på allvar utan att rodna eller överteoretisera. Risken när P1 ska avhandla livsstil eller populärkultur är annars stor att det inte får räcka med att kunniga människor talar om till exempel mode här och nu – man måste liksom be om ursäkt för ämnet, sätta in det i alla möjliga globala sammanhang, ge historiska och politiska bakgrunder och naturligtvis ifrågasätta: ”Men borde man inte…”.
P1 Mode var helt rent från allt sådant nervöst sneglande åt sidorna. Tack för det.

Istället fick vi ett premiärprogram som till större delen handlade om midjan och då framför allt om midjan på våra jeans. Den är på väg upp, eller möjligen på väg ner igen, det beror på vem och var man frågar. Om detta talade programledaren Annika Persson med designern Carin Wester och kritikern Dennis Dahlqvist, och det blev spänstigt, intressant och på allvar utan att vara insnöat.

Häromdagen beklagade jag mig över att SR nästan aldrig gör program i korta serier. Även på denna punkt är P1 Mode ett lysande undantag. Det blir fem program den här säsongen. Jag vet redan att jag vill ha fem till i vår.


P1 Mode sänds i repris på lördag klockan 11.35.

Inga kommentarer: