söndag, oktober 15

Ett medborgarjournalistiskt genombrott – och ett sent erkännande


När får vi se det första stora politiska scoopet på en blogg? skrev jag i våras efter det att bloggaren Donnie Donut bedrivit underhållande medborgarjournalistik och dragit ner brallorna på DN:s läsarombudsman.
I veckan kom det där scoopet, signerat Magnus Ljungkvist, socialdemokrtisk pressekreterare och fritidsbloggare.
Ljungkvist har varit nyhetsledande i Boreliushistorien, men de etablerade medierna har, som bland andra Isobel påpekar, varit extremt snåla med credit.

Orsaken är väl att mainstreammedia fortfarande har svårt att förhålla sig till medborgajournalistik och uppgifter som publiceras på nätet. Minns till exempel Aftonbladets lågvattenmärke i augusti när tidningen med en en dag gammal anonym blogg som enda källa berättade att Mona Sahlin fixat jobb åt sin dotter på svenska ambassden i Washington. Jag skrev om det här. Bloggen ifråga, Maktmissbruk, har för övrigt inte uppdaterts en enda gång sedan dess.

Men en liten ljusning anar vi i dag, när Aftonbladet till sist ordentligt uppmäksammar Magnus Ljungkvist för hans avslöjanden om Maria Borelius. Ära den som äras bör, även om erkännandet kommer lite sent.


Lyssnade på God morgon, världen som körde ett rätt intressant inslag om den nya medievärlden som alltmer flätas in i den gamla och tvärtom. Och om hur det kommer sig att Google hostar upp tolv miljarder kronor för YouTube, en tjänst som hittills helt saknar intäkter. Martin Jönsson, Anna Serner och Sigge Eklund säger intressanta saker. Lyssna här, inslaget ligger i slutet av programmet.

Inga kommentarer: