torsdag, februari 23

Pilsäter, poliskontroller och privatmoral


Folkpartisten Karin Pilsäters rattfylla är ett bra exempel på en välskött minikris.
KP körde bil dagen efter en bättre middag och fastnade i polisens kontroll.
Vad göra? Snabbt ut i en trippel pudel med timeout, meddelat i egen pressreleae innan nyheten spridits på annat sätt.
Om SSU-Anna gjort något liknande – backat, bett om ursäkt och på eget initiativ tagit ledigt ett tag – efter Crazy Horse-fyllan hade hennes ställning varit betydligt starkare i dag. Nu framstår hon som en hysteriker med mycket dåligt ölsinne och bristande självinsikt.
Ändå är det Pilsäter som kört bil berusad.

Eller har hon det?
I Sverige kör cirka 16 000 personer berusade varje dag. Ungefär lika många grips i polisens kontroller – under ett helt år. Alla är missnöjda med det förhållandet, alla vill få bort rattfylleristerna från vägarna.
Inte minst folkpartiet har profilerat sig i frågan och bland annat föreslagit obligatoriska terapisamtal el dyl för alla som döms för rattfylleri.

Jag vet ingenting om Karin Pilsäters alkoholvanor, men jag undrar om hon behöver behandling. Det troliga är väl att hon drack några glas vin på fredagskvällen och utan att tänka sig för och utan att känna sig det minsta berusad körde bil morgonen efter. Precis som jag och mängder av människor gjort utan att ha fastnat i någon poliskontroll.

Och nej, jag tycker inte det är okej att köra dagen efter. Men jag undrar hur folk skulle reagera om polisen, låt säga, tiodubblade sina kontroller och en massa ”vanligt folk” dömdes för rattfylleri? Anar att den allmänna rättsuppfattningen då skulle krocka med den ickealkoholiserade individens uppfattning om när just hon eller han kan köra bil.

Det är lätt att kräva strängare straff för rattfyllerister. Ska vi låsa in Karin Pilsäter?

Inga kommentarer: