lördag, februari 25

Bra i burkenDet är en sliten genre, kanske den mest floskelspäckade inom journalistiken. Jag talar om motorjournalistiken, ofta en vattnig soppa av klyschor, trist machoattityd, gratisresor, releasebilder och nörderi. Särskilt när det ska göras motorprogram i tv är risken stor att man som tittare gäspar käken ur led.

Men. Ett stort undantag finns: BBC:s Top Gear, sänds i Kana 5 måndagar 23.00. Top Gear kan stå som förebild och måttstock inte bara för andra motorprogram, utan för magasins- och faktaprogram över huvud taget.
Här finns både värme och distans, kompetens och inte minst en tydlig och ogenerad kärlek till ämnet. Ändå går programledarna inte bort sig i de trista slentrianhyllningar som så ofta lusar ner den här typen av program.

Rent formmässigt är Top Gear också lyckat, inte minst tack vare att man har en studiopublik som man placerat nära programledarna och som tillåts ta en aktiv del i programmet.
Men framför allt har Top Gear Jeremy Clarkson, Kul, kunnig och med den där glimten och attityden som vi i brist på annat brukar kallas brittisk.

Andra tv-favoriter just nu:

Svenska dialektmyterier, Svt2
Fredrik Lindström i sitt esse i ett program om något alla är intresserade av. Tyvärr gick sista avsnittet häromdagen, men hela serien går att se på nätet.

Malmvägen, Kanal 5
Riktiga människor gör riktiga saker. På riktigt. Så gör man reality-tv, som det heter på nysvenska.

Inga kommentarer: