måndag, februari 6

Kalla vindar, fü fan

Hu. Det blåser kallt, jävligt kallt. Och inte bara här i förorten, där det väl är minus tolv eller något.

Sverige Radios duktige tysklandskorre Kristian Åström levererade en krönika i morse som fick det att isa sig i ådrorna (gå in här och scrolla ner till ljudfilen med krönikan).
Han berättade att man i en tysk delstat infört ett åsiktstest som sista gallringsprocedur för dem som söker tyskt medborgarskap. För den sökande gäller att hålla tungan rätt i mun och svara rätt på ett trettiotal frågor av typen ”vad anser du om månggifte?” och ”var männen bakom attackerna mot World Trade Center terrorister eller frihetskämpar?” Fel svar? Inget medborgarskap.

Föga förvånande behöver inte sökande från alla länder göra åsiktstestet. Myndigheterna har valt ut cirka 50 länder vars invånare antas kunna ha särskilt olämpliga åsikter. Gissa vilken typ av länder?
Jag hade väntat mig mer av just Tyskland, som ju inte har någon rolig historia vad gäller åsiktsregistrering och annat.


Och inte blir man gladare av att beskåda eländet i karikatyrkonflikten. Känns obehagligt och overkligt att se bilderna från Beirut och Damaskus där de upprörda känslorna uppenbarligen utnyttjas av makthavare som har allt att vinna på att folkets uppmärksamhet och vrede riktas bort från de egna förtryckarna.
Både Aftonbladets och Svenska Dagbladets ledarsidor resonerar i de här banorna i dag.
"Det är lätt att känna solidaritet med danska muslimer, men det är inte synd om den syriska statsledningen, den saudiarabiska dynastin eller mullorna i Iran", skriver Aftonbladet.

Inga kommentarer: