lördag, februari 4

Adjö sekretess


Polisen har en viktig uppgift i en demokrati. Så viktig att vi till och med gett poliserna rätt att som enda grupp i samhället bära och bruka skjutvapen på gator och torg. Vi bör alltså kunna ställa extra höga krav på just polisers omdöme och integritet.

Och så läser man om Martin Melin. Som uppenbarligen är dummare än man kunnat föreställa sig och befara.
MM har haft en blogg där han skriver om lite av varje. Inget fel i det, det gör jag ju själv.
Men hans kunskap om och respekt för det ansvar hans yrke medför verkar vara noll. På sin blogg har han återgett vad en poliskollega berättat om gripandet av SSU-ordföranden Anna Sjödin. För Martin Melin och andra poliser klockrent sekretessbelagda uppgifter.
Hoppsan.

Martin - som nu är föremål för en intern utredning, tack för det - känner att han ”ibland har svårt att hålla isär begreppen, privatperson-polis”.
Jotack, vi märker det. Hallå! Hur svårt kan det vara?

I mina ögon är detta långt allvarligare än fylletjafset på Crazy Horse förra helgen. En polis som efter mer än ett decennium i yrket inte har bättre koll på sekretess, integritet och etik ska inte vara polis längre.

5 kommentarer:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Absolut. Förhoppningsvis blåser detta lite liv i debatten om integritetsskydde och polisens önskemål om utökade befogenheter vad gäller buggning etc. Jag har hört så många poliser säga att hederliga människor inte har något att frukta, och att polisen aldrig skulle missbruka någon information som de råkade få fram.
Bland det mest intressanta i den här affären är de 113 kommentarerna på Martins blogg, där ca 100 verkade stötta honom och tycka att det var ett storm i ett vattenglas.
Det gör mig lite pessimistisk till sannolikheten att det skulle bli en konstruktiv debatt om integritetsskyddet. Misstänker att en stor del av den svenska befolkningen bara skulle tycka det var roligt om det sipprade ut pikanta detaljer om kändisarna.

Daniel sa...

Hur menar du att den enskilde polismannens uttalande - eller Melins referat av detsamma - skulle omfattas av sekretess?

Blogginlägget är på sin höjd lite osnyggt.

Redaktörn sa...

Jag får omedelbart medge att mina detaljkunskaper om sekretessbestämmelserna för polismän är otillräckliga. Kanske har Martin Melin inte begått något formellt fel.
Men hans inläg är absolut mer än "lite osnyggt". Det vittnar om dåligt omdöme och bristande respekt för det ansvar som följer med hans yrke som polis.

Vi har solklart rätt att ställa olika krav på hur människor beter sig beroende på vilken roll och ställning de har i samhället.

Daniel sa...

Hade det varit ok om Martin Melin, som polis eller bloggande privatperson, hade refererat samma samtal med en journalist som sedan tryckt uppgifterna? Eller ska vi avskaffa meddelarfriheten också?

Hade det varit ok om Martin Melin bloggat anonymt?

Fundera lite på vad han egentligen berättar och på vilket sätt det kan påverka utredningen.

Anna sa...

Konstigt att en journalist fått moral. Kolla upp Martin Melins blogg och se hans förklaring till detta så kanske du får ett annat perspektiv av saken. Han har inte gjort nått fel som jag ser det....