fredag, december 16

Persbrandt, Expressen och DNSymbiosen mellan media och kändisar är inte alltid okomplicerad. Fråga Mikael Persbrandt. I dagens DN berättar han att han tänker stämma Expressen för förtal efter att tidningen på löpet och i stor artikel påstått att MP är inlagd på behandlingshem för alkoholproblem. Vilket förnekas både av honom själv och chefen för behandlingshemmet.

Det blir en intressant medielogisk kedja. Först far Expressen med osanning. Därefter kan fina DN publicera samma story genom att återberätta vad den hemska kvällstidningen påstått – med tillägget att Persbrandt nu stämmer Expressen.

Som bonus påminner DN sina läsare om att Expressens reporter står åtalad för föregivande av allmän ställning. Han misstänks för att ha utgivit sig för att vara polis under bevakningen av fallet med den kidnappade Fabian Bengtsson. Vad den uppgiften har för relevans i fallet Persbrandt framgår inte.

DN:s artikel är säkert en av dagens mest lästa i tidningen. En fin uppvisning i hur man kombinerar slask- (Persbrandts röriga privatliv och alkoholvanor) och finjournalistik (kuturperson stämmer oseriös skandalblaska).

Med detta vill jag inte på något sätt försvara Expressen. Det verkar troligt att de ljugigt i artikeln. Jag har inte läst den. Och eftersom den tagits bort från tidningens hemsida gissar jag att den inte var det redaktionen var stoltast över i veckan.

Inga kommentarer: