onsdag, december 14

En konspiration piggar upp


Som trogen Ring P1-lyssnare får man då och då en konspirationsteori serverad av någon telefonör med för mycket tid att tänka och för lite att göra (som The Stranglers sjöng på kultsingeln ”Sverige”). Ofta uppfriskande att höra. Teorierna bygger på principen:
1. Någon med Makt, ofta regeringen eller storkapitalet, har en dold agenda. De vill dölja något för oss.
2. Media tiger om detta, eftersom de på något sätt står under inflytande av Makten. Oklart varför, men det ingår liksom också i konspirationsteorin.
3. För att avleda allmänhetens intresse ägnar sig medierna åt helt andra, oviktigare, saker.
4. Några få känner till Sanningen, men får inte utrymme att berätta den.

Hur Makten lyckas tysta medierna framgår sällan, och det är lite av poängen med konspirationsteori. Konspirationen är hundraprocentig och därmed sitt eget bevis.

Ett färskt exempel är teorierna om varför journalisterna inte granskat resebolagens eventuella ansvar för hur tsunamikatastrofen hanterades.
I går morse hörde jag någon spekulera i varför medierna just nu nästan bara ägnar sig åt Freivalds&Co och förtiger andra – naturligtvis viktigare – nyheter.
Skjutglada bonnläppar i Värmland hävdar att staten satt ut vargar från djurparker i skogarna för att förstärka den vilda stammen.

Själv har jag hört välutbildade människor bestämt hävda att socialdemokraterna kontrollerar Sveriges Radio och Sveriges Television så till den milda grad att så fort sossarna har problem på hemmaplan ägnar sig SR och SVT åt svält i Afrika eller något annat avledande.
Hur det skulle gå till rent praktiskt (lyfter Göran Persson luren och ringer Jutterström?) framgår inte. Och inget läcker ut, 3 300 anställda är med i konspirationen.

Några konspirationsklassiker:
Månlandningen 1969 var en bluff. Tiotusentals Nasa-anställda m fl har tigit i 36 år – och då hajar ni vilken maktapparat som måste ligga bakom.
USA gömmer ett kraschat ufo i öknen sedan 1947 när det damp ner i Roswell.
Förintelsen ägde aldrig rum, koncentrationslägren är fejk. Här övrvägde jag att länka till någon revisionistsajt, men jag avstår.
Estonia sprängdes.
Poliser ligger bakom mordet på Olof Palme.

Till sist en favorit: den påhittade konspirationen om fotbolls-VM 1958. Som, ähum, aldrig spelades i Sverige, enligt upphovsmännen till ”dokumentären” Konspiration 58 som sänts i SVT. En välgjord, underhållande och tänkvärd drift framför allt med revisionisterna som hävdar att förintelsen aldrig ägt rum.
Konspiration 58 har en hemsida. På sidans debattforum finns flera inlägg från folk som (om de inte fejkar) inte fattar att både filmen och sajten är djupt ironisk satir. Eller?

2 kommentarer:

Vinlusen sa...

Det här kanske inte faller inom ramen för konspirationsteorier men jag tycker ändå att exemplet är roligt.
När det visade sig att det var engelska studenter som gjort de berömda cirkelmönstren i sädesfälten trodde man att nyåldersmänniskorna och tefatskramarna skulle kasta sina teorier om extraterrestriel inblandning åt pipsvängen men inte då! Vilka krafter var det som fick studenterna att göra cirkelmönstren? hördes vissa hokuspokusmänniskor undra.

alexandra alvén sa...

Åhh. Min historia lärare har just visat oss film djäveln idag och gav oss en massa uppgifter bla bla. Inser ju först nu att allt är en bluff. Va dum jag känner mig.
Slipper läxan till på måndag iaf.