lördag, december 3

Danskarna, kulturen och hela listan


Vad är god kultur? I Danmark låter man inte frågan bli hängande i luften. Snart ska en utredning vara klar som ska lista ett antal verk i olika kategorier som just god dansk kultur. Verken ska sedan göras tillgängliga för den danska allmänheten, med staligt stöd om så krävs. Spontant känns det ju lite nordkoreanskt. Danmarks kulturminister Brian Mikkelsen är pådrivande bakom projektet och har yrat om att en sådan här s k kulturkanon är en välbehövlig motvikt till den muslimska kultur som växer sig starkare i Pølsemannens land. Man tror inte sina öron. Är det 30-talets Tyskland?

(Om detta rapporterade alltid lika lysande Bengt Lindroth i alltid lika lysande Konflikt i P1 i morse. Klicka på ”Lyssna på timme 2”)

Om man lägger de rasistiska aspekterna åt sidan känns det ju helt nipprigt att i statliga utredningar fastslå vad som är god kultur. Hur väger man Anders Zorn mot Ernst Billgren? Bergman mot Moodyson? Det faller på sin egen orimlighet, och mycket riktigt har det blivit ett jävla liv i Danmark.

Och se där har vi ju faktiskt en liten positiv bieffekt av det knasiga projektet: vad jag förstår har danskarna börjat diskutera musik, litteratur, konst och kultur på ett sätt man inte ser röken av i Sverige. Den diskussionen vore uppfriskande här också. Själva kulturkanon, listningen, behöver vi inga statliga utredningar för. Den får ni nämligen här. Håll tillgodo, här är Redaktörns lista över god svensk kultur:

Stig Lindbergs porslin
Vilhelm Moberg: utvandrarsviten
Ebba Grön: We’re only in it for the drugs
Turning Torso (ja, jag vet att arkitekten är italienare)
Fucking Åmål
Monica Zetterlund & Bill Evans: Waltz for Debbie
Sven Klangs kvintett
Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
Mannen på taket
Georg Riedel: Idas sommarvisa
PC Jersild: Barnens ö
Volvo P1800

2 kommentarer:

Lisa sa...

Rakt ur huvet:
Signe Persson Melin
Tove Jansson (med lite god vilja)
Dajm
Döderhultarn
Det där paret som översatte Kalle Anka och berikade språket med ord som läskeblask
Kristina Lugn
Mitt liv som hund (filmen)
Mollbergs Blandning

Vinlusen sa...

Jag vinner VM i mainstream med att kräva Fanny och Alexanders plats i kanon.