tisdag, mars 27

Fin journalistik och ful

Via Vassa Eggen uppmärksammas jag på Journalistens chefredaktör Maja Aases nedsättande attityd till magasinsjournalistiken. Aase ondgör sig över att DN Bostad – en mycket lönsam annonsbilaga med visst redaktionellt innehåll – publicerat ett reportage från tidningen Gård & Torp.
I Maja Aases värld är den typ av journalistik Gård & Torp står för (producerad av SJF-medlemmar och uppskattad av miljontals läsare) inte värd något. Tvärtom borde DN granska Gård & Torps journalistik, skriver hon. Kanske det. I samma artikelserie kunde man ju tydliggöra kopplingen mellan DN Bostads annonsintäkter och, låt säga, Maciej Zarembas prisbelönta DN-journalistik. Eller varför inte ta en titt på motorjournalistiken i DN?

Jag har tidigare tagit upp de här sakerna – kolla här, och här.

5 kommentarer:

David sa...

Jag har flera gånger reagerat över Aases rätt hånfulla och nedsättande attityd mot kvällstidningar – trots att SJF-medlemmar jobbar även där.
Det verkar däremot inte vara föremål för någon värre upprördhet hos någon.

Fredrik sa...

Om man ser det här som en fråga om att *journalister* (i allmänhet) sja ha hög status så funkar säkert din vinkling (och den här bloggen läses ju av många journalister). För egen del är jag mer intresserad av journalistIK som säger något nytt, som låter sig diskuteras på en hyfsat hög nivå istället för de sjukligt undanglidande texter som livsstilsmagaisn, Expressen och tyvärr, många morgontidningar flödar över av idag. Så från den synvinkeln har Aase alldeles rätt: journlaistik ska inte vara insmickrande textreklam, inte heller till för att höja journalistens eget varumärke och kreddfaktor. Att alla större tidningar är kommersiella företag i den meningen att de måste dra in pengar ändrar inte på den saken, inte heller att också DN numera kan ålla en rätt medlemåttig nivå. Make it better!

Lisa sa...

Jag tycker att det är oerhört pinsamt att Sveriges största dagstidning inte kan producera eget material. Men att jämställa magisnsjournalistik med att publicera material från IKEA som Aase gör är faktiskt direkt korkat och förolämpande för magasinsjournalister.

Maja Aase sa...

DN ska bedriva egen bostadsjournalistik i stället för att köpa in från
andra. Som Gård & Torp, som DN tvärtom borde granska. Det är nödvändigt
för att människor ska vara intresserade av prenumererad dagspress.
Varifrån du får dina fantasier om "min värld" vill jag inte fantisera
högt om.

housejunkie sa...

"I alla de där snyggt bildsatta artiklarna om villainredning står det alltid ett välklätt par i 50-60-årsåldern och säger att vi kände genast att vi bara måste ha det här stället, för vi har alltid haft en förkärlek för stora hus vid kusten. Och man tänker: vad bra då! För själv har man minsann alltif gått igång på små mörka kyffen mot bakgården där man knappt kan stå rak...."

(Lena Sundström)