lördag, december 30

Kanske kan jag aldrig mer resa bort

På måndag börjar den nya arbetstidslagen att gälla. Om den inte ändras eller medger undantag kan jag ha åkt på mitt livs sista utlandssemester. Frågan är om jag ens kan åka till Gotland en vecka i sommar.

Eftersom jag har ett funktionshinder som gör mig beroende av hjälp i princip dygnet runt har jag rätt till personlig assistans. Denna rätt regleras i två lagar: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och Lagen om assistansersättning, LASS. Läs mer om dem här.
Det är på många sätt en fantastisk lagstiftning, som ger mig och många andra förutsättningar att leva ett värdigt och aktivt liv med möjlighet att studera, arbeta, resa och göra annat som de flesta människor tar för givet.

Från den 1 januari träder en annan lag i kraft som, om inga förändringar sker, dramatiskt kommer att försämra dessa möjligheter. Det är den nya EU-anpassade arbetstidslagen som ställer till bekymmer i alla verksamheter där människor arbetar på oregelbundna tider med jourtjänstgöring etcetera.

I dagens DN berättar Heléna Karnström om hur den nya lagen slår mot henne – och hennes personliga assistenter, som enligt artikeln trivs bra med sina oregelbundna arbetstider och längre arbetspass som medger längre sammanhängande ledigheter.
Min egen situation är snarlik Helénas. Själv ska jag nog kunna få till ett schema för mina assistenter som inte kommer att bryta mot den nya lagen – så länge jag håller mig på hemmaplan.
Det blir värre om jag får för mig att resa bort. En vecka på Gotland, dit jag åker så gott som varje sommar och hittills kunnat ta med en assistent per vecka, kommer att kräva att minst fyra assistenter får åka fram och tillbaka till Stockholm med stora kostnader för resor, boende och traktamenten som följd. Kostnader som inte täcks av den assistansersättning som Försäkringskassan betalar ut och som finansierar den personliga assistansen.
Det blir också svårare att få assistenter att följa med på resor om de mellan de kortare arbetspassen tvingas till oönskad och obetald ledighet långt hemifrån.
Förutom det rent ekonomiska konsekvenserna för båda parter innebär detta naturligtvis en minskad flexibilitet för mig som assistansberättigad och en större påfrestning för mig och mina närmaste. Det är helt enkelt jobbigare att resa på semester med fyra assistenter än med en.

Till sist tycks detta vara en lagändring som – när det gäller just personlig assistans – få vill ha. För många som jobbar som personlig assistent är de flexibla och oregelbundna arbetstiderna en av de stora fördelarna med yrket.

Om jag förstått det hela rätt är det Arbetsmiljöverket som ansvarar för den nya lagen (även om det inte är de som hittat på den). Där är den gamle fackpampen Kenth Pettersson generaldirektör. Jag hör av mig, Kenth. Eller så trummar jag ihop några pigga invalider och åker ut och ockuperar ditt kontor.

4 kommentarer:

Kritan sa...

Hej kompis. Arg och bedrövad läser jag detta. Så hänsynslöst. Och dumt. Det måste ändras. LÄge för ett upprop eller något? Tills vidare länkar jag.

Och jag som bara tänkte önska gott nytt år.

Vilket jag såklart gör i alla fall.

Gott nytt år!

Storkenflyger sa...

Ja, det låter som en väldigt ogenomtänkt lagändring som inte gagnar någon. Idioti. Hoppas att det går att ändra på.

Gott nytt 2007 - med resa till Gotland och andra platser på vår jord - önskar jag.

Anonym sa...

Man blir så FÖRBANNAD! Lagens tanke, att alla ska ha rätt till ostörd vila varje dygn, har förvanskats till att alla ska TVINGAS vila varje dygn. Även de som hellre jobbar längre pass i sträck o sen kan vara lediga längre pass.
Starta en namninsamling, vi är måååånga som skriver på!

Anonym sa...

Klarar vi inte av att sköta vår vila själva, utan EU-regler??
Frankrike sa nej till detta trams.
Varför inte vi?

Ett upprop, ja visst. Räkna in mig...

En PA