måndag, juli 2

P1 är i toppform. Men jisses vad Sveriges Radio krånglar till det på webben.

Har just hört ett fantastiskt Sommar i P1. Ståuppkomikern Zinat Pirzadeh berättade om sin uppväxt i 70- och 80-talets Iran, om flykten från landet och den man hon tvingts gifta sig med och om hur hon en gång snattade en grön napp till sin lille orolige som. Sonen somnade, men Zinat grät av skam.
Tårarna rann även i programmet, både på Zinat och på mig som lyssnade.

Och Ring P1 rattas just nu av Kjell Albin Abrahamson, tillfälligt hemma från korrejobbet i Warszawa. Abrahamson är i konkurrens med Tomas Tengby Ring P1:s bäste programledare, påläst och på hugget. Go Kjell Albin, go!

I Godmorgon, världen! gjorde Ulf Wickbom comeback som krönikör i söndags. Han tillhör inte mina favoriter, men hans krönika om vår jakt på, och definition av, livskvalitet var riktigt bra.

Daniel Velascos och Bo Göran Bodins dokumentär ”Inlåst. Dödad.” om mordet på en patient på en sluten psykavdelning på St Görans sjukhus i Stockholm kommer att vinna något pris när det blir dags att summera 2007 års bästa svenska journalistik. Med ett klassiskt grävjobb blottlägger de nonchalans och ointresse från ansvariga och utredare efter det att en patient mördat en annan på en avdelning där de intagna ska hållas under i princip ständig uppsikt.
Efter dokumentären har utredningen om avdelningens agerande tagits upp igen.

Jag skulle vilja länka direkt till de här programmen härifrån bloggen. Men tji får jag. Jag, som visserligen inte är någon hacker, hittar inget sätt att länka till några ljudfiler. Det går att lyssna på program i efterhand, men bara från SR:s egen hemsida. Och en del program, som dokumentären ”Inlåst. Dödad.”, är omöjliga att hitta. I alla fall för mig. Synd.

UPDATE/BREAKING NEWS Nu har jag fått hjälp att hitta länkarna till två av programmen. Tack Sverker!

2 kommentarer:

Christer sa...

Zinat är dessutom en helt galen ståuppkomiker.
Trist av SR att inte låta Kjell Albin, som är stringer och inte anställd, få en korre-talkshow-vecka.
Lika förutsägbart som att det skulle vara bra, lika lätt var det att gissa att radiokrönikörer skulle jubla över Uddén i P1. Visst fanns det en HELT annan tygnd än hos Lantz. Och visst behöver det inte vara tokroligt för att vara underhållande. Men allt var verkligen inte underhållande, inte ens för den mest passionerat lantzhatande mobben.

Rasmus sa...

Hej Martin!

De program som SR väljer att publicera som podradio hittar du kanske enklare på Podradio.nu

Trevlig sommar!

Rasmus på Podradio.nu