tisdag, juli 3

kd-trollen kommer fram i ljuset

Besvikna kristdemokrater planerar att bilda ett nytt abortkritiskt parti. De tycker att partiet mesat ur och anklagar partiledaren Göran Hägglund för att driva en politik som leder till ”abortturism”. Utbrytarna får svar på tal av Penilla Gunther, kommunpolitiker (kd) i Trollhättan: ”Lyft ut fundamentalisterna”, skriver hon på SvD Brännpunkt.

Och det vore nog en bra idé. Bland kristdemokraternas väljare finns uppenbarligen en och annan som tycker att aborter och homoäktenskap är så viktiga frågor att de översluggar alla andra. I den utmärkta Svt-dokumentären Bögfaktorn som sändes i fjol fick vi bilden av ett parti med uppenbara problem att hantera de kristna kärnväljarna, ideologiska arvtagare till dem som en gång startade partiet för att det var för lite religion i politiken.
Kanske dags för tungomålstalarna och homofoberna att starta eget igen. Frågan är då vad vi ska med kd till. Nåja, inte mitt problem.


Mona Sahlin har fått mycket pisk för att hon i en intervju i tidningen Kupé rankat frågan om ”Likställ äktenskapen helt oavsett kön” som den viktigaste just nu. Det är klart att den inte är det, och det vet Mona Sahlin också. Men jag tycker att hon ska ha kredd för att hon vill lyfta en fråga som handlar om människovärde och lika rättigheter över den neanderthalnivå som abort- och mamma-pappa-barnsekteristerna i kd befinner sig på.
Det är för mycket procentsatser och för lite principer i politiken i dag. Vill Mona Sahlin ändra på det har hon mitt stöd. Men inte min röst.


För övrigt är den enda rimliga vägen att gå att enbart borgerlig vigsel, oavsett kön, äger juridisk giltighet.
Bögar, kristdemokrater, hinduer, fågelskådare och alla andra får alltså finna sig i att knalla i väg till stadshuset eller tingsrätten och registrera sitt äktenskap. Sedan är det fritt fram för valfri ceremoni i den kyrka, aula, moské eller annan lokal där man är välkommen.

3 kommentarer:

Sverker sa...

Å tusan vad rätt du har om vigslarna! Tänk att man varit så inskränkt att man inbillat sig att de religiösa samfunden borde ha någon som helst rätt att i ett sekulariserat samhälle få utföra det som jag anser är myndighetsutövning.

Men det är väl så det är när kyrkan alltid funnits där - man tar vissa saker för givna, hur fel de än är.

Anonym sa...

Vem har sagt att man BEHÖVER viga sig i en kyrka... det är ju alla bögarna som VILL det, varför kan man fråga sig.

Det är alltid fritt fram att viga sig i rådhus, förstår ej varför man alls blandar in kyrkan i det hela, det är nog där som problemet ligger och som gör hela rabaldret.
Vig er var ni vill, kära bögar och böginnor, men inte i Kyrkan, please!

Redaktörn sa...

Hej anonym,

Problemet är att kyrkan – trots att den numera är skild från staten – har rätt till myndighetsutövning och att vi har en äktenskapslagstiftning som är diskriminerande. Varför ska svenska kyrkan (och några samfund till är det väl, jag har dålig koll på den detaljen) överhuvudtaget ägna sig åt en hantering som är juridisk?
Med borgerlig vigsel – kalla det gärna partnerskap – som enda juridiskt giltiga för ALLA människor blir homovigsel i kyrkan det det borde vara, nämligen en trosfråga. Då kan kyrkan tjafsa internt om vem som är välkommen att gifta sig i guds hus eller inte, homofoberna kan bilda egna församlingar, de präster som vill kan viga vilka de vill i vilken ceremoni de vill och den eviga diskussionen om hur bibeln ska tolkas kan fortsätta där den hör hemma: i kyrkan.

Vi kan inte lagstifta bort intoleranta, fördomsfulla och trångsynta människor. Men vi kan hålla dem borta från lagstiftningen.