lördag, april 28

Rothstein revisited

Ni har väl inte missat DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs replik på professor Bo Rothsteins påhopp häromdagen? Mycket underhållande. I morse kunde vi höra båda två – tyvärr inte samtidigt – i P1:s Medierna.

Bojs&Co på DN är naturligtvis proffs och inte långsinta. Men ska vi ändå inte sätta en liten slant på att Bo Rothstein inte blir den förste de ringer när de behöver tala med en statsvetare nästa gång?

Medierna är förresten ett alldeles utmärkt program och känns ljusår fräschare än gamla Vår grundade mening.

3 kommentarer:

Anonym sa...

KARIN BOJS replik är inte bra. Hon säger bland annat att hon ofta möter önskemål om att även övriga medarbetare till olika vetenskapliga arbeten skall nämnas. Men det var inget problem här. Maria Gunther Axelsson har skrivit ett mejl till Bo Rothstein med erkännaden. Något hon backar ifrån nu. Hon säger i radioprogrammet att hon ångrar det och att hon ljugut i mejlet. Stackars liten, vilken påtryckning hon måste ha utsatts för för att säga något så självförödmjukande! Visst kunde redaktionen ha vänt sig till någon annan forskare och uppträtt lika ryggradslöst, fast kanske med mindre risk för en dabattarikel om saken.
Karin Bojs säger även att redaktionen själv kunde ha gjort research. Det tvivlar jag på. Av en enkel anledning, hade de kunnat det så hade de gjort det. Litteraturstudier är också vederataget forskningsarbete. En forskare har ombets att utföra detta arbete. Det gjorde han. Att inte nämna honom i en fotnot är inte hederligt. Att försvara sitt handlande är ofattbart i ljuset av att redaktionen rapporterar om forskningsfusk där en fuskande forskare kan stjäla resultat från en annan
Dimitri Zylberstein, Göteborg

Lisa sa...

Är det ingen annan än jag som läser en helt annan historia mellan raderna?

Anonym sa...

Är den historian så snuskig att den inte tål att skrivas om?