tisdag, april 24

Professor Rothstein och mediedrevet


I gårdagens DN gick professor Bo Rothstein till attack (japp, en tabloidformulering) mot journalister i allmänhet och DN:s vetenskapsredaktion i synnerhet. Journalister stjäl forskares kunskaper, skriver han och exemplifierar med en färsk DN-artikel där han inte nämns som källa trots att artikeln, enligt Rothstein själv, till stor del bygger på uppgifter han har lämnat.
Och det är klart att DN, och alla andra medier, ska redovisa sina källor på ett relevant sätt. Bo Rothstein är också kritisk mot mediernas drevmentalitet:

”Likväl framhärdar ofta journalisten i fråga eftersom det verkar finnas en
redaktionell logik som ser ut som följer: Vi vill nu driva en kampanj (eller som
det heter, vara med i drevet) men vi vill få det att verka som om detta inte är
vår linje utan att det finns "expertkunskap" bakom vår ståndpunkt”.
Det kan nog stämma. För ett par år sedan hade däremot Bo Rothstein inget emot att själv vara en del av mediedrevet mot professor Eva Lundgren efter det uppmärksammade tv-programmet ”Könskriget”.
Men den här gången skavde väl Bosses galoscher.

1 kommentar:

Jonas sa...

"Jag ser en brist på hederlighet och etik som skadar mig som forskare och därför påverkar min vilja att framöver bistå med kunskaper och information."

Bo är kränkt. Stackarn. Att han kanske i lite mindre utsträckning kommer att bistå allmänheten med "information" och "kunskaper" gör mig inte direkt gråtfärdig.