lördag, april 28

Hur ska tv-kanalerna hantera nedladdningen?

Den gamla hederliga tv-tablån är utrotningshotad. Fragmentiseringen av tittandet har ökat i flera år, nisch- och repriskanaler tar mer och mer tid från de oljetankertröga breddkanalena. Nu har tittarundersökningsföretaget MMS mätt tittandet på program som laddas ner från nätet och konstaterar att här händer det saker. 30 procent av de unga tittarna ser de populäraste tv-serierna nedtankade från nätet, skriver DN i dag.

Parallellt med den utvecklingen säljs mängder av tv-serier i DVD-boxar till människor som vill se tv när och som det passar dem.

Det här kan på kort sikt vara bra för tv-kanalerna, säger TV3:s Anders Knave till DN. Nedladdningen bidrar till att öka intresset för serier som Prison Break och Lost. Men på längre sikt måste tv-kanalerna själva kunna erbjuda nedladdning för att inte bli helt kringsprungna av utvecklingen.

Den nya tillgängligheten till innehållet gör också att själva tittandet förändras, och det måste tv-kanalerna redan i dag bli bättre på att hantera. Lena Andersson skrev bra om detta i SvD i går.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är TVn död?
Givetvis är svaret nej! Lika självklart är för mig att se en nedladdad serie på datorn eller streamad till TVn, snarare än att se serien genom svensk TV-sändning. Detta gäller dock främst serier som släpps på nätet innan de sänds på TV. Svenska serier som "Plus" och "Parlamentet" ser jag exempelvis endast på TV - dessa är dock serier som jag inte följer och således går inte världen under om jag missar ett sådant avsnitt.

Hur som helst, serier som:

- Prison break
- Lost
- Desperate Housewives
- Joey
- 24
- The O.C.
- American Choppers

etc, är alla serier jag utan tvekan istället laddar ner. Prison Break - 2000-talets kanske mest omtalade serie? Kanske 2000-talets mest nedladdade serie? Jag kunde inte låta bli att skratta glatt när jag skulle få min SL-biljett stämplad av kontrollanten i båset, då avbröt jag honom nämnligen mitt i det senaste "Prison Break"-avsnittet vilket han - 30år+ - hade laddat ned till sin bärbara dator.

"Nu kommer du ju och avbryter!" sa han skämtsamt med ett leende. Jag hade redan sneglat på skärmen och skrattade till och fråga samtidigt om det var det senaste avsnittet. "Jajjemän!" nickade kontrollanten instämmande.

Denna stund var som en smärre uppenbarelse vad gäller nedladdningens utspridning - man tror att man är ensam, men idag sitter till och med SL-kontrollanter på dryga 30 år och fnissar till Scofield-bröderna på datorn!

Nåväl, nog om detta!

Vad är det då som gör att folk väljer att ladda ner sändningar istället för att se dem på TV på ordinarie tid?

1. Det material man laddar ner är klippt och redigerat så att all reklam är exkluderad och för-/eftertexter är borttagna. Kort och gott: Man får det man är ute efter, INGET annat! Reklam är ju trots allt bara en irriterande "illusionsbrytare".

2. Du kan se det när du vill, var du vill & hur du vill! Se flera avsnitt i rad om du så vill! Att pausa mitt i "sändningen" är ju heller inget problem!

Dessa punkter är ju uppenbara!

Men varför är då TVn inte död? Vilka ess har TVn kvar?

1. Svenska program släpps först 15min efter sändningens slut enligt svenska TV-sändning. Alltså är TVn först till kvarn.

2. Först till kvarn gäller givetvis även alla live-sändningar, så som "Allsång på Skansen", "Eurovision song contest" m.fl.

3. Nyheter och liknande sändningar (debatter etc).

Svenska program på svensk TV - det är vad som gäller för TV-industrin i Sverige. Andra program vilka finnes på nätet långt tidigare och utan reklam konkurrerar ut allt vad "vänta på svensk TV-sändning" innebär. Kort och gott; nedladdning är fördelaktigt för att man slipper avbrott med reklam, man kan se det snarast möjligt eller helt enkelt när man vill.

Alla TV-sändningar släpps på nätet ca 15min efter sändningstid. Prison Break släpps exempelvis runt 3-4 på natten, då det sänds runt 20-21 "kvällen innan" i USA. Vilket i svensk tid är det samma som just 3-4 på natten "morgonen efter" - dvs. 6-7 timmar framåt.

För den som vill se "Parlamentet" utan reklam är det alltså bara att vänta till 21:15 och ladda ner det på 6-7 minuter! Parlamentet-sändningen slutar ju nämnligen kl 21.00.

En ny tid har kommit för denna typ av underhållning - det är bara att välkomna den!

Tack för mig!