fredag, januari 12

Bloggare avslöjar tortyr i Egypten

Bloggar, medborgarjournalistik, public journalism. Var det 2006 års stora hype? Kanske, men inte bara. Det bedrivs viktig – livsviktig – och avslöjande journalistik på nätet helt vid sidan av de etablerade nyhetsmedierna. Ett skakande exempel är de avslöjande filmer som publicerats på 32-årige egyptiern Wael Abbas blogg Mirs Digital och som nu sprids över världen.
De smygfilmade sekvenserna är de första bildbevisen på att egyptisk polis torterar fångar, något landets regering förnekat.
För oss i Sverige är avslöjandena extra intressanta med tanke på historien om de två egyptiska flyktingar som svensk polis, med regeringens goda minne, överlämnade till CIA på Bromma flygplats 2001 för vidare befordran till egyptiskt fängelse. Kanske har de utsatts för liknande behandling.

Jag hörde Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén berätta om Wael Abbas blogg på Ekot i morse. Har ni inte hört inslaget kan ni lyssna och läsa här.

Mitt i allt elände ger bloggare som Wael Abbas hopp. Tack vare hans och andras spridning av bilderna kan egyptiska myndigheter inte längre låtsas som ingenting, och åtminstone några torterare har ställts inför rätta.

Wael Abbas blogg är på arabiska, den hittar du här.
Journalisten Hossam el-Hamalawy bloggar från Kairo på engelska och har också lagt ut de ruggiga bilderna. De är extremt obehagliga, men känns nödvändiga att se en gång.

I diktaturer världen över gör regimerna sitt bästa för att filtrera och begränsa det fria informationsutbyte som ny teknik möjliggör. De kommer inte att lyckas, och på sikt kommer modiga människor som Wael Abbas bidra till att de faller. Vill jag i alla fall tro.

1 kommentar:

Storkenflyger sa...

Fy för fan vilka vidrigheter. Så strongt av Abbas att visa detta.

Jag vill tro som du. Att internet kan göra skillnad för männskliga rättigheter och demokrati.