onsdag, mars 4

DN om dödshjälp

Jag skulle kunna raljera över att Ministeriet För Nyhetsförmedling – Dagens Nyheter – drygt två månader efter det att debatten var som hetast hostar igång en artikelserie om dödshjälp. Men det vore elakt och onödigt. Diskussionen är evig och alltför viktig för att sura tabloidtorskar som yours truly ska gnälla om att det kanske inte alltid går så raskt på vår malligaste morgontidning. Så läs Insidans artiklar om dödshjälp och vård i livets slut.

Häromdagen uttalade sig bland andra Barbro Westerholm, folkpartist och medlem i Statens Medicinsk- Etiska Råd (SMER). Hon har tidigare varit mycket diffus och svepande om ”läkarassisterat självvalt livsslut”. Jag vet inte om hon tänkt efter och backat lite, men hursomhelst säger hon en del kloka saker i artikeln.

I dagens artikel möter vi Margareta Persson, geriatriker vid Ersta Hospice i Stockholm. En av de läkare som dagligen arbetar i dödens närhet. Hon menar att rädslan för döden och lidande vid livets slut främst finns hos yngre friska människor. Läs och begrunda.

Och när ni ändå läser DN: missa inte för allt i världen Macej Zarembas fantastiska artiklar om det svenska integrationshaveriet. Karln borde få ännu ett journalistpris för granskningen – och ett litteraturpris för själva texten. Heja!

Inga kommentarer: