torsdag, mars 20

Sovjet ligger i Orminge (men det är skillnad på monopol och monopol).


SvD:s Per Gudmundson skriver fyndigt om hur staten beslutat att staten ska betala skadestånd till staten. Det hela handlar om de statliga bolagen Systembolaget och Vin & Sprit och efterspelet till den stora muthärvan häromåret. Inte oväntat vill Gudmundson bryta upp Systembolagets monopol.
Jag gillar inte heller monopol. I princip. Utom just Systembolagets. För oj, vilka bra butiker, och vilken kunnig personal! I dag var jag på bolaget i Orminge och fick – som vanligt – både bra och engagerad vägledning och ett förstklassigt kundbemötande. Skål för det.


50 meter bort i samma centrumgalleria ligger Apoteket Tumlaren. Här, däremot, vet man hur man lever upp till förväntningarna på ett Statligt Monopol. Plåster, Alvedon och penicillin klarar de nog av om du inte har för bråttom, men sedan tycks det vara stopp. Häromveckan var jag där med något så avancerat som ett recept på en ganska stor mängd natriumklorid som skulle levereras med bud direkt hem till mig.
Hemkörningen är inte min idé utan något som ska höra till Apotekets rutiner. Men uppenbarligen hör det inte till Tumlarens. Efter en halvtimme hade inte mindre än tre damer bakom disken – jag antar att de alla var farmaceuter med en lång universitetsutbildning bakom sig – misslyckats med att ta reda på hur de skulle hantera den A4-blankett från Apoteket jag lämnat över. Jag gav upp och åkte därifrån. Efter ett par dagar kom natriumkloriden i alla fall.

I dag var det i princip samma visa igen. Jag ska inte trötta er med detaljerna men konstaterar att många besök på Apoteket känns som en tidsresa till Murmansk 1971.
Och den känslan får jag aldrig på Systemet, där jag trots företagets monopol alltid blir behandlad som kund av oftast kunnig och inte minst entusiastisk personal.

Leve Systembolaget!

1 kommentar:

Jessika sa...

Apoteket funkar utmärkt för mig om man bortser från att vissa mediciner, eller en medicin speciellt, har fått beställas om så många gånger ibland att man börjar undra. Rekordet är nio gånger fast det har med generika hit och dit och deras lagersaldo snarare än med Apoteket. Ombeställningsproblemet upphörde f ö när de började skriva ut originalmedicinen. Irritationsmomenten är knappt märkbara förutom när en elev/student höll på att gå i swing över tillväxthormonerna. Det kunde hon inte se att en kvinna på 30 skulle ha. Ge mig den jävla medicinen bara! Sen kom en av de jag känner där och fixade till allt. Trots det så kan jag inte se hur min situation skulle förbättras, som kund, om apoteket utsattes för konkurrens.