måndag, januari 30

Sagan om Anna


Kanske var SSU-Anna redlöst full på krogen och ropade ”svartskalle”, kanske fick hon omotiverat stryk av några batongglada vaktgrobianer. Jag bryr mig egentligen inte, även om jag tycker att vare sig SSU-basar eller dörrvakter ska slå andra människor. Men några reflektioner apropå rapporteringen kring helgens fyllo-gate kostar jag på mig:

På gårdagens presskonferens var Anna S lagom rufsig, hade inte sminkat över såret på kinden och hade fortfarande kvar det plastband runt handleden jag antar att hon fick hos polisen under natten.
Ingen slump, om ni frågar mig. Här gällde det att etablera bilden av offer.

Dörrvakten Babak Jamei är läkare och jobbar extra på krogen. Tror inget media missat att påpeka att han är just läkare, vilket – även i mina ögon, ska erkännas, jag är inte en bättre människa än någon annan – ökar hans trovärdighet och gör historien lite bättre.
Hade man titulerat honom ”försäljare och dörrvakt” om han jobbat med att sälja bilar på dagarna?

DN:s Henrik Brors skriver intressant om hur hela historien kan komma att stärka Anna Sjödins ställning bland de ungdomar SSU vill nå. Och visst, vi är väl några miljoner här i landet som blivit mer eller mindre illa behandlade av dörrvakter. Så Brors kanske har rätt. Men när han beskriver Crazy Horse som ett av inneställena runt Stureplan är han ute och cyklar. Såvitt jag förstår är CH braksvennigt, överklassbratsen skulle man inte kunna få in där ens under pistolhot.
Men adressen Stureplan gör också historien mediedramaturgiskt bättre än om den utspelats på, låt säga, Grand Garbo i Sumpan.

Det är möjligt att alltihop slutar med att Anna Sjödin tvingas avgå. I så fall kan man konstatera att det inte är okej att som politiker vara full och dum på krogen en lördagskväll, men däremot att missköta sitt jobb som utrikesminister under en nationell kris eller för den delen låta amerikansk säkerhetstjänst utan rättslig prövning hämta skyddssökande människor i Sverige och frakta dem till ett land där de med stor sannolikhet kommer att torteras.

6 kommentarer:

Vinlusen sa...

Redaktörn är tillbaka! Hurra, hurra, hurra!

Luvtröjan sa...

galna hästen har billigast öl. enda positiva med det stället...

Kritan sa...

Anna flashar armband och skador på konferensen, men... vad säger Redaktörn om aktören "Medias" agerande i sammanhanget?

Allt från upplysningar om "nio timmars festande" (AB) och att "SSU betalar advokaten"(Expr) till Barbro Hedwall på DN som tycker att de där jämställdhetstsivrarna går för långt när de super och slåss på krogen. Vi hittar oxå godingar som Ronny Sandahl (AB), som lite lagom skönt, distanserat, sådär mest har invändningar mot det taskiga krogvalet. Nä, förlåt, han spekulerar oxå i pr-värdet; folklig fylla vs välutbildad invandrare...

Analysen utgår från att detta att bli nerslagen på krogen blir ett val som den här kvinnan gjort som ett led i nån slags politisk match, och som vi nu skall vinkla på en massa skilda sätt. Vad kan misstänkliggöras, vad är pk och vad är otur?

Det som inte är dumt eller ovidkommande är lågt och elakt.

Det är ingen vild gissning att många av de aggressiva och korkade vakter jag har mött blir extra aggressiva och korkade när de får mothugg av en verbal, stark och förbannad kvinna. Men det hade hon väl räknat ut, förstås...

Jag överväger att ansluta mig till SSU. Feldt fick ju vara med +70, och nu får de iallafall en medlem som gått med av fri vilja...

Redaktörn sa...

Och man kan ju fråga sig hur det kommer sig att vi lever i en värld där en kvinna reflexmässigt nekar till att hon var full, mitt i natten, på Crazy Horse.
Och återigen är det intressant (och ibland vämjeligt) att se vad som blir "affärer".

Ett av gårdagens lågvattenmärken var muf-ordföranden (minns inte vad han heter, ser ingen skillnad på dem längre) som fick 20 sekunder i tv där han (naturligtvis) reserverade sig för möjligheten att Anna Sjödins version var sann - men OM hon slagits, och OM hon ropat "svartskalle" DÅ måste hon NATURLIGTVIS avgå. OM, alltså.

Heder åt de politiker som har vett att ligga lågt.
Att media gör allt de kan för att ta reda på vad som hände tycker jag är självklart.

Anna Sjödins framtid i SSU borde Kjell-Olof Feldt, Rektor och de andra medlemmarna få råda över. Men något säger mig att det inte är riktigt så det fungerar.

Anonym sa...

varför inte bara erkänna: jag var full som en kastrull och betedde mig som en idiot. Varför ljuga om det uppenbara. Jag var inte berusad...efter ett tequila race på CH.

Anonym sa...

Babak Jamei är en urusel läkare och upplevs ha förakt mot vita kvinnor. Jag skulle inte bli förvånad om det hade visat sig att Babak Jamei tog i en extra hårt o kanske slog till en extra gång när han som dörrvakt skulle hantera situationen. Alla tyckte då att oj vilken duktig ddörrvakt som också är läkare. Jag undrar faktiskt om han verkligen är läkare, han kan inte ens utföra en sjukskrivning korrekt, än mindre ställa rätt diagnos - det har jag bevis på!