lördag, januari 28

Nice to see you, have a great day!


Hej igen. Yours truly har varit i södra Florida i några veckor och bloggandet har legat nere. Men nu blir det åka av igen.
Några observationer från det stora landet i väster:

Nyhetssändningarna i de lokala/regionala tv-stationrna 4, 6 och 7 innehåller nästan uteslutande lokala brott och olyckor. Sammanbitna reportrar lämnar dramatiska rapporter i direktsändning om stort och smått, även om sådant som inte skulle platsa ens i Svt:s Mittnytt. Ofta med helikopterbilder. På två veckor såg jag aldrig något som rörde lokal politik, ekonomi eller samhället i någon vidare bemärkelse. Däremot mixar man det hårda materialet med ”avslöjanden” om sådant som hänt bakom kulisserna i moderbolagens stora nöjesprogram, som Fox’ American Idol.
Bilden av att världen utanför tv-soffan är en farlig plats är entydig.


Två bisarra bekantskaper i tv-rutan är domarna Judge Alex och Judge Judy, med varsin egen rättssal i konkurrerande tv-kanaler. Till Judge Alex och Judge Judy vänder sig folk som är i luven på sina syskon, vänner och grannar om sådant som obetalda bilreparationer, ostädade lägenheter eller hundar som farit illa.
De ”stämmer” varandra och Judge Alex eller Judge Judy utdömer skadestånd och skipar tv-rättvisa med ett myndigt klubbslag. Domstolsvakten ropar ”all rise!” och allt är som på bio, eller som i verkligheten. Spelar det någon roll vilket?


En grej jag gillar med amerikaner är deras ytliga vänlighet. Precis alla hälsar en med ett ”howyadoin’?”, ”have a nice day” och är sådär lite lagom intresserade av en. Visst, det kanske går på rutin och engagemanget kanske inte räcker längre än till näsan – but I like it. Skulle man säga ”thank you, honey” till en svensk busschaufför skulle man väl få på käften. Det finns en no problems-attityd i vardagen i USA jag saknar här hemma. Och så är vädret i Florida bättre.

Det är ju själva fan vad feta amerikanerna blivit. En enkel bot: ät mindre skit. Men framför allt: ät mindre.
Någon sade att skönhetsidealen i USA förändrats så att det är mer accepterat och rentav attraktivt att vara fet. Tur det, annars kommer det snart inte födas några nya amerikaner.

Inga kommentarer: