lördag, april 5

Orminge brinner – och så hittar du de verkliga postkodmiljonärerna


En kilometer härifrån, i Orminge, ligger Boo Folkets hus. Eller låg. Det brann ner nu på morgonen, och inte bara Markoolio är ledsen. Folketshusföreningen driver, så vitt jag förstår, en skitbra verksamhet och jag hoppas att den får det stöd som behövs för att snabbt vara i gång igen. Själv har jag tyvärr bara varit där en gång, men jag är i alla fall medlem och har en mycket diffus tanke om att jag borde engagera mig mer på något sätt. Kanske är dags nu.

Orminge ligger nära, men långt borta. Det skiljer bara en siffra i postnumret mellan vår idylliska lilla villaväg med arkitektritade hus och betonglådorna på Skarpövägen, Utövägen och de andra gatorna innanför Ormingeringen, men det är en viktig siffra, och faktiskt kan Posten här hjälpa oss att beskriva klassamhället vi lever i:
Mosaic är namnet på ett analysverktyg som tagits fram för att företag som använder direktreklam på ett kostnadseffektivt sätt ska kunna nå just sin målgrupp. Man har helt enkelt matchat data om ålder, inkomst, hushållsstorlek, utbildning, politiska värderingar osv med postnumren – och fått fram ett antal kategorier, naturligtvis mycket schablonartade men användbara för den som har något att sälja och vill nå sina kunder. Eller för den som vill se hur samhället ser ut.


Så jag knappar in mitt postnummer, 132 34. Och får snabbt besked att jag tillhör Mosaicgruppen Välbeställda villaägare och underkategorin Guldkort och kapital. I dessa områden är eftergymnasial utbildning, hög disponibel inkomst, vinintresse och pengar på banken vanligare än i genomsnittet.
Det nerbrunna Folkets hus ligger i postnummerområde 132 30. Nu befinner vi oss i Mosaicgruppen Kulturell mångfald och underkategorin Skilda världar. Här är många utlandsfödda, ensamstående, låginkomsttagare och bor i hyresrätt. Jämfört med ett tvärsnitt av Sverige finns här fler rökare och snusare, socialdemokrater och folk utan någon förmögenhet alls. Och nu har de inget Folkets hus heller.

Bygg snabbt upp det igen. Jag är gärna med och betalar, både via skattsedeln och med ett direkt bidrag.

4 kommentarer:

Kjell Häglund sa...

Folkets hus i Orminge är fantastiskt, skitbra att du är medlem! Jag känner nån sorts förtvivlan över hur Nacka glider över i hämningslös brackighet, skenheligt kanske eftersom jag själv hör till samma Mosaicgrupp som du, men trots att jag egentligen avskyr sossarna (lika mkt som jag avskyr andra partier, måste väl tilläggas) röstar jag troget på dem just i kommunvalet här, för att det krävs en motståndskraft mot den moderata diktaturen. Jag blir glad av att se Bosse Ståldahl helt naturligt glida ner på Folkets hus en vanlig vardagkväll, ta en fika och snacka med ledare och ungdomar, tyvärr är det en helt befängd tanke att man nån gång skulle få se Gerdau eller Langby göra detsamma...

Redaktörn sa...

Ser man på, jag visste inte att du bodde här ute. Utan att avslöja för mycket om min politiska hemvist kan jag säga att vi resonerar likadant i kommunalvalet.
Vi kanske ses i det återuppbyggda Folkets hus?

Kjell sa...

Vi bor vid Skurusundet, nära Björknäs centrum. Om vi inte ses på F.H. så kanske vi ses i köerna på systemet, apoteket och Coop i Orminge...

O. sa...

Intressant verktyg på en intressant blogg. Frågan jag & många lär ställa sig är vad du tycker om "nya" DN På stan. I oktober 2008 antydde du att chefred Larsson lär ogilla bilagan... Nu återuppstår den istället för att gå under. Analys?